2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Svájcban népszavazást kezdeményeznek, mert az ország elvesztette teljes semlegességét

Svájcnak vissza kellene térnie a “teljes semlegesség” politikájához, nehogy elveszítse nemzetközi befolyását és a közvetítői szerepvállalás jogát – figyelmeztetett a Pro Schweiz (Svájcért) nevű kezdeményező csoport. A csoport népszavazásra szólított fel egy olyan alkotmánymódosításról, amely megtiltaná Bernnek, hogy katonai szövetségekhez vagy szankciós rendszerekhez csatlakozzon.

A csoport októberben alakult, és Christoph Blocher volt svájci rendőrségi- és igazságügyi miniszter támogatta, aki szerint Bernnek az ukrajnai katonai akció miatt Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz való csatlakozása árt a nemzetközi közvetítői státuszának.

“Alig egy hétnyi külső nyomás és kritika után Svájc máris beadta a derekát, és szankciókat vezetett be [Oroszország ellen]” – mondta Blocher október közepén a semlegességi kezdeményezés bemutatásakor.

Egy nemzet nem csatlakozhat egy szankciórendszerhez, és nem próbálhat egyszerre nemzetközi közvetítőként fellépni – érvelt. Svájc a 19. század eleje óta szigorú semlegességet tart fenn.

A csoport a kormányt “valótlanság, képmutatás, bűnbakképzés és a “jófiúk” és “rosszfiúk” közötti önelégült megkülönböztetés” miatt bírálta. A Semlegességi Kezdeményezés célja, hogy “Svájc függetlenségét és semlegességét ne ássa alá egy ideológia vezérelte és képmutató külpolitika”.

A csoport által javasolt alkotmánymódosítások az “örökös” semlegesség deklarálását és a katonai szövetségekhez való csatlakozás megtagadását foglalják magukban, kivéve, ha Svájcot közvetlenül megtámadják, vagy közvetlen invázióval fenyegetik.

Svájcnak meg kellene tiltani azt is, hogy “nem katonai kényszerítő intézkedéseket hozzon a hadviselő államokkal szemben”. Ehelyett a kezdeményezés szerint a nemzetnek hivatalosan ki kellene jelentenie, hogy kész közvetítőként fellépni bármilyen konfliktusban.

A svájci kormány eddig nem reagált a Pro Schweiz javaslataira. Egyes nyugati médiaorgánumok, köztük a Reuters, a csoportot “nacionalista” és “jobboldali” erőkhöz, például Blocher Svájci Néppártjához kötődőnek minősítették.

Októberben a svájci kormány – a Szövetségi Tanács – egy jelentésben kijelentette, hogy az Oroszország elleni szankciók összhangban vannak az ország semlegességi politikájával. “A semlegesség nem jelent közömbösséget a nemzetközi jog alapvető megsértésével szemben” – hangzott el akkor.

Korábban Ignazio Cassis svájci elnök, aki egyben külügyminiszter is, a davosi Világgazdasági Fórumon “együttműködő semlegességről” beszélt. Ez egyeseket arra késztetett, hogy megkérdőjelezzék, vajon Bern nem akarja-e újraértelmezni semlegességét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...