2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Svájc korlátozza az Oroszországnak és Ukrajnának történő fegyverszállításokat

Moszkva szerint Svájc elvesztette semlegességét azzal, hogy csatlakozott a szankciókhoz.

Svájc megtiltotta a fegyverexportot Oroszországba, és ez az intézkedés részben Ukrajnára is vonatkozik – jelentette be szerdán a gazdasági ügyekért felelős államtitkársága az ország semlegességi álláspontjára hivatkozva. Azt azonban nem tisztázta, hogy milyen részleges korlátozásokat vezettek be Kijevvel szemben.

A minisztérium közleményében azt írta, hogy Bern csatlakozott a Moszkva elleni legújabb uniós szankciócsomaghoz, amelyet a blokk október elején fogadott el.

A korlátozások mellett Svájc fegyverembargóval sújtotta Oroszországot, amelyet ” a svájci semlegességi okokból részben Ukrajnára is kiterjesztünk”. A fegyverembargót korábban a svájci hadianyag- és áruellenőrzési törvények alapján rendelték el, de most az intézkedéseket “az ukrajnai helyzettel összefüggésben kifejezetten a rendeletbe foglalták” – áll a közleményben.

Az EU nyolcadik szankciócsomagja jogalapot tartalmaz az orosz olajra vonatkozó árkorlátozás bevezetésére, valamint az acéltermékekre, a repülőgépipari termékekre és más, Oroszország számára gazdaságilag fontos termékekre vonatkozó korlátozásokra.

A semlegesség elve Svájc külpolitikájának egyik sarokköve, ami azt jelenti, hogy nem keveredhet konfliktusba, és katonailag nem támogathatja egyik oldalt sem. A múlt héten ennek megfelelően Ignazio Cassis svájci elnök jelezte, hogy országa a külső nyomás ellenére sem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és sem közvetlenül, sem közvetve nem vesz részt fegyveres konfliktusokban.

Júniusban azonban az ország hatóságai elutasították, hogy harmadik országok svájci eredetű hadianyagokat szállítsanak Kijevbe, ugyanakkor azt mondták, hogy a svájci gyártmányú alkatrészeket tartalmazó haditechnikai eszközök szállítását európai fegyvergyártó cégeknek “továbbra is lehetővé kell tenni”, még akkor is, ha azok Ukrajnába kerülhetnek.

Augusztusban Oroszország azt közölte, hogy miután Svájc csatlakozott az Oroszország-ellenes szankciókhoz, “elvesztette semlegességét”, ami alkalmatlanná teszi az alpesi országot arra, hogy közvetítőként képviselje Ukrajna diplomáciai érdekeit Oroszországban.

Októberben a Svájci Szövetségi Tanács azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Bern nem szakított semleges hagyományaival az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésével, azzal érvelve, hogy a korlátozások összhangban vannak az ország régóta fennálló politikájával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...