2022, május 17.
15.5 C
Budapest
8.3 C
Moszkva
Hiredetés

Svájc feloldotta a befagyasztott orosz vagyoneszközök egy részét

A svájci kormány csütörtökön jelentette, hogy 6,3 milliárd svájci frank (6,33 milliárd dollár) értékű orosz vagyont zároltak az ország szankciói alapján.

A publikus adatok szerint ez a szám csökkenést jelez ahhoz a nagyjából 7,5 milliárd svájci frank (több mint 7 milliárd dollár) összegű pénzeszközhöz képest, amelyet a kormány április 7-én jelentett be, hogy befagyasztott.

Erwin Bollinger, a szankciókat felügyelő gazdasági államtitkárság (SECO) ügynökségének egyik magas rangú tisztviselője rámutatott, hogy kevesebb (több mint 2 milliárd dollár) pénzeszközt fagyasztottak be, mint amennyit felszabadítottak.

“Nem fagyaszthatunk be pénzeszközöket, ha nincs elegendő indokunk rá” – mondta Bollinger újságíróknak.

A svájci banki lobbi becslései szerint az ország bankjaiban akár 213 milliárd dollárnyi orosz vagyon is lehet. A két legnagyobb hitelező, az UBS és a Credit Suisse egyenként több tízmilliárd frankot őriz tehetős orosz ügyfelek számára.

Az adatok azt mutatják, hogy csak a Credit Suisse márciusig mintegy 10,4 milliárd svájci frank (10 milliárd dollár) értékben fagyasztotta be orosz ügyfelek pénzét a Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók részeként.

A SECO tisztviselői csütörtökön közölték, hogy a bankok és a vagyonkezelők ideiglenesen befagyaszthatják a pénzeszközöket, bár azokat fel kellett szabadítani, ha nem tudták megállapítani, hogy a vagyon közvetlenül egy szankcionált személy tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll.

“A befagyasztott vagyonok összege nem a szankciók végrehajtásának hatékonyságát mutatja” – mondta Bollinger, hozzátéve, hogy a vagyonbefagyasztás “messze nem a legfontosabb intézkedés” a széles körű szankciócsomagban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS