2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Svájc feloldotta a befagyasztott orosz vagyoneszközök egy részét

A svájci kormány csütörtökön jelentette, hogy 6,3 milliárd svájci frank (6,33 milliárd dollár) értékű orosz vagyont zároltak az ország szankciói alapján.

A publikus adatok szerint ez a szám csökkenést jelez ahhoz a nagyjából 7,5 milliárd svájci frank (több mint 7 milliárd dollár) összegű pénzeszközhöz képest, amelyet a kormány április 7-én jelentett be, hogy befagyasztott.

Erwin Bollinger, a szankciókat felügyelő gazdasági államtitkárság (SECO) ügynökségének egyik magas rangú tisztviselője rámutatott, hogy kevesebb (több mint 2 milliárd dollár) pénzeszközt fagyasztottak be, mint amennyit felszabadítottak.

“Nem fagyaszthatunk be pénzeszközöket, ha nincs elegendő indokunk rá” – mondta Bollinger újságíróknak.

A svájci banki lobbi becslései szerint az ország bankjaiban akár 213 milliárd dollárnyi orosz vagyon is lehet. A két legnagyobb hitelező, az UBS és a Credit Suisse egyenként több tízmilliárd frankot őriz tehetős orosz ügyfelek számára.

Az adatok azt mutatják, hogy csak a Credit Suisse márciusig mintegy 10,4 milliárd svájci frank (10 milliárd dollár) értékben fagyasztotta be orosz ügyfelek pénzét a Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók részeként.

A SECO tisztviselői csütörtökön közölték, hogy a bankok és a vagyonkezelők ideiglenesen befagyaszthatják a pénzeszközöket, bár azokat fel kellett szabadítani, ha nem tudták megállapítani, hogy a vagyon közvetlenül egy szankcionált személy tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll.

“A befagyasztott vagyonok összege nem a szankciók végrehajtásának hatékonyságát mutatja” – mondta Bollinger, hozzátéve, hogy a vagyonbefagyasztás “messze nem a legfontosabb intézkedés” a széles körű szankciócsomagban.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...