2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Svájc feloldotta a befagyasztott orosz vagyoneszközök egy részét

A svájci kormány csütörtökön jelentette, hogy 6,3 milliárd svájci frank (6,33 milliárd dollár) értékű orosz vagyont zároltak az ország szankciói alapján.

A publikus adatok szerint ez a szám csökkenést jelez ahhoz a nagyjából 7,5 milliárd svájci frank (több mint 7 milliárd dollár) összegű pénzeszközhöz képest, amelyet a kormány április 7-én jelentett be, hogy befagyasztott.

Erwin Bollinger, a szankciókat felügyelő gazdasági államtitkárság (SECO) ügynökségének egyik magas rangú tisztviselője rámutatott, hogy kevesebb (több mint 2 milliárd dollár) pénzeszközt fagyasztottak be, mint amennyit felszabadítottak.

“Nem fagyaszthatunk be pénzeszközöket, ha nincs elegendő indokunk rá” – mondta Bollinger újságíróknak.

A svájci banki lobbi becslései szerint az ország bankjaiban akár 213 milliárd dollárnyi orosz vagyon is lehet. A két legnagyobb hitelező, az UBS és a Credit Suisse egyenként több tízmilliárd frankot őriz tehetős orosz ügyfelek számára.

Az adatok azt mutatják, hogy csak a Credit Suisse márciusig mintegy 10,4 milliárd svájci frank (10 milliárd dollár) értékben fagyasztotta be orosz ügyfelek pénzét a Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók részeként.

A SECO tisztviselői csütörtökön közölték, hogy a bankok és a vagyonkezelők ideiglenesen befagyaszthatják a pénzeszközöket, bár azokat fel kellett szabadítani, ha nem tudták megállapítani, hogy a vagyon közvetlenül egy szankcionált személy tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll.

“A befagyasztott vagyonok összege nem a szankciók végrehajtásának hatékonyságát mutatja” – mondta Bollinger, hozzátéve, hogy a vagyonbefagyasztás “messze nem a legfontosabb intézkedés” a széles körű szankciócsomagban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó