2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Svájc csatlakozik az EU oroszellenes szankcióihoz

Svájc hivatalosan is életbe léptette az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, beleértve a részleges olajembargót is – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség az ország kormányára, a Szövetségi Tanácsra hivatkozva.

“A június 29-én hozott döntéssel Svájc hatályba lépteti az EU által 2022. június 3-án bevezetett új intézkedéseket” – áll a Szövetségi Tanács közleményében, amelyet a TASZSZ idézett.

A svájci kormányzó testület szerint ezek a szankciók “a nyersolajra és egyes orosz eredetű kőolajtermékekre vonatkozó embargót tartalmaznak”.

“Az uniós intézkedésekhez hasonlóan tilos [az orosz kőolajtermékek] Svájcba vagy Svájcon belülre történő vásárlása, behozatala, tranzitja és szállítása” – áll a közleményben. A hatóságok kifejtették, hogy az olajembargót fokozatosan vezetik be Svájcban, és 2023 elejére kell teljes mértékben érvényre juttatni.

Az olajembargó mellett Svájc megtiltotta, hogy az ország vállalatai könyvvizsgálói és tanácsadói szolgáltatásokat nyújtsanak orosz vállalkozásoknak, és megtiltotta, hogy egyes orosz médiumokban, köztük az RT hírtelevízióban és a Szputnyikban reklámozzanak.

Az EU június 3-án fogadta el az Ukrajnával kapcsolatos hatodik szankciócsomagját Oroszországgal szemben. Ez magában foglalja az orosz olaj és olajtermékek tengeri szállításainak embargóját. Svájc, amely nem tagja az EU-nak és büszke semleges státuszára, a hónap elején támogatását fejezte ki a csomaggal kapcsolatban, de a Szövetségi Tanács szerdai nyilatkozata azt jelenti, hogy az intézkedéseket hivatalosan is elfogadták.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...