2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Svájc csatlakozik az EU oroszellenes szankcióihoz

Svájc hivatalosan is életbe léptette az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, beleértve a részleges olajembargót is – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség az ország kormányára, a Szövetségi Tanácsra hivatkozva.

“A június 29-én hozott döntéssel Svájc hatályba lépteti az EU által 2022. június 3-án bevezetett új intézkedéseket” – áll a Szövetségi Tanács közleményében, amelyet a TASZSZ idézett.

A svájci kormányzó testület szerint ezek a szankciók “a nyersolajra és egyes orosz eredetű kőolajtermékekre vonatkozó embargót tartalmaznak”.

“Az uniós intézkedésekhez hasonlóan tilos [az orosz kőolajtermékek] Svájcba vagy Svájcon belülre történő vásárlása, behozatala, tranzitja és szállítása” – áll a közleményben. A hatóságok kifejtették, hogy az olajembargót fokozatosan vezetik be Svájcban, és 2023 elejére kell teljes mértékben érvényre juttatni.

Az olajembargó mellett Svájc megtiltotta, hogy az ország vállalatai könyvvizsgálói és tanácsadói szolgáltatásokat nyújtsanak orosz vállalkozásoknak, és megtiltotta, hogy egyes orosz médiumokban, köztük az RT hírtelevízióban és a Szputnyikban reklámozzanak.

Az EU június 3-án fogadta el az Ukrajnával kapcsolatos hatodik szankciócsomagját Oroszországgal szemben. Ez magában foglalja az orosz olaj és olajtermékek tengeri szállításainak embargóját. Svájc, amely nem tagja az EU-nak és büszke semleges státuszára, a hónap elején támogatását fejezte ki a csomaggal kapcsolatban, de a Szövetségi Tanács szerdai nyilatkozata azt jelenti, hogy az intézkedéseket hivatalosan is elfogadták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...