2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Stoltenberg: “Putyin elnök egyértelműen megszegte a tűzszüneti megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna integritását”

Magát Putyint bírálta Stoltenberg NATO főtitká egy pénteki német lapinterjúban, szerinte Putyin megint megsértette Ukrajna területi épségét és veszélyezteti a nemzetközi polgári repülés biztonságát.

 

Az atlanti szövetség főtitkára a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy az utóbbi napokban források szerint Oroszország ismét fegyvereket és hadifelszerelést, tankokat és rakétákat szállított Ukrajnába.

Ezzel “Putyin elnök egyértelműen megszegte a tűzszüneti megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna integritását” – mondta Jens Stoltenberg.

Az európai légtérbe behatoló orosz katonai repülőgépekről azt mondta, hogy a légtérsértésekkel “Putyin mindenekelőtt a polgári légiközlekedést veszélyezteti”, hiszen “harci gépei” nem használnak (a repülőgép helyzetének meghatározását is szolgáló) transzponder kódot és nem kommunikálnak a légiirányító szolgálatokkal.

Hozzátette, hogy NATO-gépek az idén már száznál is több orosz gépet fogtak be, ami több mint háromszoros növekedés tavalyhoz képest.

Arra a kérdésre, hogy küszöbön áll-e az újabb hidegháború, azt mondta, hogy nem ez a helyzet, de a NATO és Oroszország bizalmon alapuló együttműködéséről sem lehet beszélni, mert Moszkva “aláásta az értékekre épített európai biztonsági rendszert”.

Mindent meg kell tenni, hogy az ukrajnai fejlemények ne vezessenek újabb hidegháborúhoz – hangsúlyozta Jens Stoltenberg a legnagyobb példányszámú német lapban, hozzátéve, hogy ez “orosz érdek is”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...