2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Stoltenberg: Oroszország győzelme a NATO vereségét jelenti

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország katonai győzelme Ukrajnában az egész nyugati szövetség vereségét jelentené. Annak ellenére, hogy “példátlan támogatást” nyújtott Kijevnek, Stoltenberg továbbra is azt állítja, hogy az Egyesült Államok vezette blokk nem részese a konfliktusnak.

A NATO védelmi miniszterek találkozójának előestéjén újságírókhoz szólva Stoltenberg kijelentette, hogy az Ukrajnának történő folyamatos fegyverszállítások létfontosságúak annak biztosításához, hogy “Ukrajna megnyerje a csatát, a háborút a megszálló orosz erők ellen”.

Ennek a segítségnek azonban ára van a szövetség saját hadseregei számára. Németország fegyver- és lőszerkészletei augusztus vége óta kritikusan kimerültek. Ugyanebben a hónapban a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az USA 155 mm-es tüzérségi lőszerkészletei “kényelmetlenül alacsonyak”. Arra a kérdésre, hogy bölcs politika-e saját erőinek gyengítése Ukrajna erőinek megerősítése érdekében, Stoltenberg a szövetség számára egzisztenciálisnak nevezte az ukrajnai konfliktust.

Ha [Vlagyimir] Putyin orosz elnök győz, az nem csak az ukránok számára jelent nagy vereséget, hanem mindannyiunk számára vereség és veszély” – mondta.

A NATO komoly befektetéseket eszközöl Ukrajnában, a szövetség tagjai kiképzést, hírszerzési képességet és több tízmilliárd dollár értékű fegyvert biztosítanak az ukrán hadseregnek. E “példátlan támogatás” ellenére Stoltenberg többször is azt állította, hogy “a NATO nem részese a konfliktusnak”.

Moszkva másként látja a dolgokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg a NATO-t, hogy “meghatalmazott útján” háborút folytat Oroszország ellen, míg Putyin úgy jellemezte Oroszországot, hogy “az egész nyugati katonai gépezet” ellen harcol Ukrajnában.

A NATO vezetői azt állítják, hogy fegyverrendszereik lehetővé tették, hogy a kijevi csapatok az elmúlt hetekben sorozatos előrenyomulást hajtsanak végre az ország déli és keleti részén. Moszkva új parancsnokság alá helyezett katonai műveletével azonban ezek az előrenyomulások megálltak, és az ukrán katonai és infrastrukturális célpontokra mért kétnapos pusztító orosz rakétacsapások után Kijev ismét súlyosabb és nagyobb hatótávolságú fegyverekért könyörög a Nyugattól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....