2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Soros György: Ébresztő, Európa! – publicisztika –

Európának a létét érintő kihívásokkal kell szembenéznie Oroszország részéről, ha az EU megmenti Ukrajnát, azzal önmagát menti meg, írja Soros György a The New York Review of Books 2014. november 20-ára dátumozott írásában, amit most az interneten publikáltak.

 

 

„Oroszország Európa lényegére jelent veszélyt. Sem az európai vezetők, sem a polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora ez a kihívás, és hogyan is kellene válaszolni arra” — írja november 20-ra dátumozott, de online már ma megjelent írásában Soros György.

 

„Oroszország az Európai Unió alapjait meghatározó értékek ellenében próbál alternatívát kínálni. Az orosz megoldás az erő használatán alapszik, amely belföldön elnyomás, kifelé pedig agresszió képében jelenik meg, szemben a törvények erejével” — áll az írásban. Soros szerint az EU már a 2008-as pénzügyi válságot félrekezelték, a kontinens rossz útra fordult, és együttműködő nemzetek helyett valami egészen más lett mára belőle.

 

A pénzember a Guardiannak elmondta, hogy az EU válságban van, amelynek hátterében a gazdaság problémái állnak.

“Az EU-val szemben általános az elégedetlenség, köszönhetően az euróválságnak. Ez ássa alá a hasonlóan gondolkodó demokráciák összefogásába vetett hitet. Az euróválságot félrekezelték, az sokáig tartott, és ez végül ahhoz vezetett, hogy az önként együttműködő országok közössége valami egészen mássá vált.”

 

„Eközben Putyin jó kapcsolatokat alakított ki azokkal az országokkal, amelyek az EU ellen léptek fel. A nemzetek felett működő Európai Unió kudarca hatására Oroszország politikája valós fenyegetéssé válhat, Ukrajna összeomlása hatalmas veszteséget jelentene a NATO-nak, az EU-nak és az Egyesült Államoknak egyaránt. A győzedelmes Oroszország az EU-t fenyegető erővé válhat, közvetlen veszélyt jelenthet a balti országok számára, ahol jelentős számú orosz kisebbség él” — véli Soros, aki szerint az ukrajnai választásokat követően Putyin le akar dílelni egy oroszbarát miniszterelnököt az ukrán elnökkel, hogy cserébe olcsóbban adja a gázt az országnak.

 

Ha nem jön össze az üzlet, Putyin ismét támadni fog, írja Soros az október 23.-ai  publicisztikájában.

 

A befektető három dolgot tanácsol az EU-nak:

egy Ukrajna számára biztosított

1, azonnali, 20 milliárd dolláros segélyt

2, az ország energetikai rendszerének modernizálását, hogy kevésbé függjön Moszkvától

illetve

3, az ukrán reformerek segítését

A teljes – angolul – írt anyag: http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/nov/20/wake-up-europe/?insrc=hpss

Mandiner

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó