2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Soros György: Ébresztő, Európa! – publicisztika –

Európának a létét érintő kihívásokkal kell szembenéznie Oroszország részéről, ha az EU megmenti Ukrajnát, azzal önmagát menti meg, írja Soros György a The New York Review of Books 2014. november 20-ára dátumozott írásában, amit most az interneten publikáltak.

 

 

„Oroszország Európa lényegére jelent veszélyt. Sem az európai vezetők, sem a polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora ez a kihívás, és hogyan is kellene válaszolni arra” — írja november 20-ra dátumozott, de online már ma megjelent írásában Soros György.

 

„Oroszország az Európai Unió alapjait meghatározó értékek ellenében próbál alternatívát kínálni. Az orosz megoldás az erő használatán alapszik, amely belföldön elnyomás, kifelé pedig agresszió képében jelenik meg, szemben a törvények erejével” — áll az írásban. Soros szerint az EU már a 2008-as pénzügyi válságot félrekezelték, a kontinens rossz útra fordult, és együttműködő nemzetek helyett valami egészen más lett mára belőle.

 

A pénzember a Guardiannak elmondta, hogy az EU válságban van, amelynek hátterében a gazdaság problémái állnak.

“Az EU-val szemben általános az elégedetlenség, köszönhetően az euróválságnak. Ez ássa alá a hasonlóan gondolkodó demokráciák összefogásába vetett hitet. Az euróválságot félrekezelték, az sokáig tartott, és ez végül ahhoz vezetett, hogy az önként együttműködő országok közössége valami egészen mássá vált.”

 

„Eközben Putyin jó kapcsolatokat alakított ki azokkal az országokkal, amelyek az EU ellen léptek fel. A nemzetek felett működő Európai Unió kudarca hatására Oroszország politikája valós fenyegetéssé válhat, Ukrajna összeomlása hatalmas veszteséget jelentene a NATO-nak, az EU-nak és az Egyesült Államoknak egyaránt. A győzedelmes Oroszország az EU-t fenyegető erővé válhat, közvetlen veszélyt jelenthet a balti országok számára, ahol jelentős számú orosz kisebbség él” — véli Soros, aki szerint az ukrajnai választásokat követően Putyin le akar dílelni egy oroszbarát miniszterelnököt az ukrán elnökkel, hogy cserébe olcsóbban adja a gázt az országnak.

 

Ha nem jön össze az üzlet, Putyin ismét támadni fog, írja Soros az október 23.-ai  publicisztikájában.

 

A befektető három dolgot tanácsol az EU-nak:

egy Ukrajna számára biztosított

1, azonnali, 20 milliárd dolláros segélyt

2, az ország energetikai rendszerének modernizálását, hogy kevésbé függjön Moszkvától

illetve

3, az ukrán reformerek segítését

A teljes – angolul – írt anyag: http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/nov/20/wake-up-europe/?insrc=hpss

Mandiner

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...