2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

Sojgu: Oroszország bevetette a Kinzsal hiperszonikus rakétákat Ukrajnában

Az orosz erők sikeresen kilőttek három Kinzsal hiperszonikus rakétát az ukrajnai konfliktus során – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A rakétát “három alkalommal használtuk [az ukrajnai] különleges katonai művelet során. És három alkalommal megmutatta kiemelkedő tulajdonságait, olyan tulajdonságokat, amelyekkel egyetlen hasonló rakéta sem rendelkezik a világon” – mondta Sojgu vasárnap az Rosszija 1 televíziónak.

A Kinzsal (Tőr) egy orosz hiperszonikus levegő-föld rakéta, amely 2017-ben állt szolgálatba. A rakéta 12 Mach (kb. 14 800 km/h) sebességgel képes haladni, miközben folyamatosan kitérő manővereket hajt végre, ami a feltételezések szerint lehetővé teszi számára, hogy áthatoljon bármely jelenleg létező légvédelmen. A nukleáris töltetű lőszert az ország Tu-22M3-as bombázók vagy MiG-31-es harcigépek indíthatják.

A védelmi minisztérium március közepén jelentette egy Kinzsal rakéta kilövését, mondván, hogy az megsemmisített egy fegyverraktárt Ivano-Frankivszk város közelében, mélyen Nyugat-Ukrajnában. Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy hiperszonikus fegyvert harcban alkalmaztak.

A rakéta egyike annak a számos hiperszonikus rendszernek, amelyet az orosz hadsereg számára fejlesztettek ki az elmúlt években, a silóalapú ICBM-ekre szerelt Avangard siklóval és a haditengerészet által használandó Cirkon rakétákkal együtt.

Sojgu kitért az orosz Szu-57-es ötödik generációs lopakodó vadászrepülőgépek bevetésére is az ukrajnai konfliktusban, mondván, hogy a légierőnél 2020-ban szolgálatba állított gép “nagyon magas fokú védelemmel rendelkezik a különböző légvédelmi rendszerekkel szemben; rakétákkal szemben is védett. Rengeteg dolog van… a legfontosabb, hogy nagyon erős fegyverekkel is rendelkezik”.

“Ezeket a fegyvereket mi is teszteltük, kipróbáltuk – tökéletesen működnek” – jegyezte meg.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...