2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Semmi jel nem utal “orosz invázióra” az ukrán védelmi miniszter szerint

Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter kedden kora reggel azt nyilatkozta, hogy eddig nem kapott olyan információkat, amelyek arra utalnának, hogy Oroszország a közeljövőben megszállná Ukrajnát.

“A mai napig Oroszország fegyveres erői nem hoztak létre olyan csapásmérő egységeket, amely arra utalna, hogy holnap készen állnának egy offenzíva megindítására” – mondta az ukrán ICTV televíziós csatornának, hozzátéve, hogy egy orosz támadás forgatókönyve sem valószínű a közeljövőben.

A csatornának arra a kérdésre, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Oroszország február 20-án, a pekingi olimpiai játékok utolsó napján megtámadja Ukrajnát, a miniszter azt mondta, hogy ennek “kicsi a valószínűsége”.

Kijev és nyugati partnerei az utóbbi időben folyamatosan azt terjesztette a médiában, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen. A pánikkeltés célt tévesztett és az EU és nyugati államok helyett az ukrán lakosság idegeit borzolták fel. Az ukránok (látva a kazah eseményeket) elkezdték kivenni a bankban tárolt készpénzüket és élelmiszert halmoznak fel, amit már az ukrán elnök sem tudott szó nélkül hagyni és nyugalomra intett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az invázióról szóló kijelentéseket “üresnek és alaptalannak” minősítette, hozzátéve, hogy ezek a feszültség fokozását szolgáló trükkök. Oroszország semmilyen fenyegetést nem jelent senkire – mondta. Peszkov ugyanakkor nem zárta ki az ilyen állítások igazolására irányuló provokációk lehetőségét, és figyelmeztetett, hogy a katonai erő bevetésére irányuló kísérletek a délkelet-ukrajnai válság megoldására súlyos következményekkel járnának.

Oroszország decemberben két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyek megkötése a megítélése szerint jogi garanciát jelentene a számára arra nézve, hogy a NATO nem fogad be több volt szovjetköztársaságot, nem telepít csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, ott nem hoz létre bázisokat, valamint katonai infrastruktúráját az 1997-es szintre csökkenti, amikor Moszkva és a szövetség együttműködési alapokmányát aláírták.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29100″]

A felek több tárgyalást folytattak, köztük személyes találkozót az orosz és az amerikai csúcsdiplomaták, Szergej Lavrov külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter között. A találkozók során Lavrov többször is megerősítette, hogy Oroszország nem tervezi szomszédja megtámadását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...