2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Semmi jel nem utal “orosz invázióra” az ukrán védelmi miniszter szerint

Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter kedden kora reggel azt nyilatkozta, hogy eddig nem kapott olyan információkat, amelyek arra utalnának, hogy Oroszország a közeljövőben megszállná Ukrajnát.

“A mai napig Oroszország fegyveres erői nem hoztak létre olyan csapásmérő egységeket, amely arra utalna, hogy holnap készen állnának egy offenzíva megindítására” – mondta az ukrán ICTV televíziós csatornának, hozzátéve, hogy egy orosz támadás forgatókönyve sem valószínű a közeljövőben.

A csatornának arra a kérdésre, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Oroszország február 20-án, a pekingi olimpiai játékok utolsó napján megtámadja Ukrajnát, a miniszter azt mondta, hogy ennek “kicsi a valószínűsége”.

Kijev és nyugati partnerei az utóbbi időben folyamatosan azt terjesztette a médiában, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen. A pánikkeltés célt tévesztett és az EU és nyugati államok helyett az ukrán lakosság idegeit borzolták fel. Az ukránok (látva a kazah eseményeket) elkezdték kivenni a bankban tárolt készpénzüket és élelmiszert halmoznak fel, amit már az ukrán elnök sem tudott szó nélkül hagyni és nyugalomra intett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az invázióról szóló kijelentéseket “üresnek és alaptalannak” minősítette, hozzátéve, hogy ezek a feszültség fokozását szolgáló trükkök. Oroszország semmilyen fenyegetést nem jelent senkire – mondta. Peszkov ugyanakkor nem zárta ki az ilyen állítások igazolására irányuló provokációk lehetőségét, és figyelmeztetett, hogy a katonai erő bevetésére irányuló kísérletek a délkelet-ukrajnai válság megoldására súlyos következményekkel járnának.

Oroszország decemberben két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyek megkötése a megítélése szerint jogi garanciát jelentene a számára arra nézve, hogy a NATO nem fogad be több volt szovjetköztársaságot, nem telepít csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, ott nem hoz létre bázisokat, valamint katonai infrastruktúráját az 1997-es szintre csökkenti, amikor Moszkva és a szövetség együttműködési alapokmányát aláírták.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29100″]

A felek több tárgyalást folytattak, köztük személyes találkozót az orosz és az amerikai csúcsdiplomaták, Szergej Lavrov külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter között. A találkozók során Lavrov többször is megerősítette, hogy Oroszország nem tervezi szomszédja megtámadását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó