2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Schröeder az Északi Áramlat 2 elindítását szorgalmazza

Gerhard Schröder volt német kancellár az Északi Áramlat 2 mielőbbi elindítását szorgalmazta, hogy az európaiak pénzügyi terhei csökkenjenek. Erről a Stern magazinnak adott interjújában nyilatkozott.

A politikus szerint a vezeték megnyitása lehet a legegyszerűbb módja az gázhiány akut problémájának megoldására.

“A legegyszerűbb megoldás az Északi Áramlat 2 üzembe helyezése lenne. Ez már elkészült. Ha nagyon rosszra fordulnak a dolgok, ott van ez a vezeték, és ha a vezeték mindkét ága működik, akkor nem lesz ellátási problémánk a német ipar és a német háztartások számára” – magyarázta Schröder.

A volt német kancellár is elítélte a jelenlegi kormány elutasítását, és figyelmeztetett a várható következményekre, többek között az életszínvonal csökkenésére.

“Sokaknak, akiknek már így is minden centet meg kell számolniuk, még nehezebb lesz. És akkor Németországban azt fogják kérdezni: miért nem használjuk egyáltalán az Északi Áramlat 2 gázát? Miért?” – tette hozzá.

Schröeder utalt a német iparnak gázfüggőségére, és azt mondta, hogy a gázhiány miatt az ország hamarosan olyan példátlan helyzetbe kerülhet, hogy a Szövetségi Hálózati Ügynökségnek kell majd eldöntenie, melyik ipar kapja a gázt és melyik nem. Példaként a BASF-et, a legnagyobb vegyipari konszernt említette.

“Ha a BASF nem kap többé gázt, akkor a BASF-nek nagy problémája lesz, és nekünk, németeknek is nagy problémánk lesz” – összegezte a volt kancellár.

Schröeder a múlt héten Oroszországba látogatott. Kezdetben azt mondta az újságíróknak, hogy Moszkvában nyaral. Felesége, So Yong Kim Schröeder azonban később azt mondta a Spiegelnek, hogy a volt német kancellár nem nyaralni volt ott, hanem az energiapolitikáról folytatott megbeszéléseket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...