2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Schröder: helyes volt az Oroszországgal kapcsolatos politikám

Gerhard Schröder volt német kancellár az RTL német televíziónak adott interjújában megvédte Oroszországgal kapcsolatos politikáját és általános hozzáállását. A volt német kormányfő fenntartotta, hogy továbbra is úgy véli, hogy minden, amit Oroszországgal kapcsolatban politikailag tett, helyes volt, és senki ne várja el tőle, hogy hátat fordítson Moszkvának.

Lehet kritizálni azt, amit tettem, vagy egyszerűen csak hagyni azt, de ne várják el tőlem, hogy lemondjak Vlagyimir Putyin orosz elnökről” – mondta Schröder az RTL-nek az áprilisban rögzített interjúban. Túl sok mindenről már most is lemondanak – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy az Oroszországgal kapcsolatos álláspontjának nyilvános bírálata “nem igazán fáj neki”, mivel úgy véli, hogy minden, amit e tekintetben tett, helyes volt. Az RTL a politikussal a Bild volt főszerkesztőjéről, Kai Diekmannról szóló dokumentumfilmje részeként készített interjút a hírhedt bulvárlapnál kirobbant szexbotrányok sorozata után. A Bild többször is negatívan számolt be cikkeiben Schröderről.

“Ez az én életem” – válaszolt Schroeder a Bild tudósításait firtató kérdésre, hozzátéve, hogy senki “nem fogja megszabni, hogyan éljek”.

Schroeder 1998 és 2005 közötti hivatali ideje alatt baráti kapcsolatokat épített ki Oroszországgal. Később bekerült az Északi Áramlat gázvezetéket üzemeltető orosz Nord Stream AG és a Rosznyefty energiaipari óriásvállalat igazgatótanácsába. A politikus a Moszkvához fűződő kapcsolatai miatt bírálatokkal szembesült, miután 2022 februárjában harcokba torkollott az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus.

Többször felszólalt Oroszország ukrajnai offenzívája ellen, de fenntartja, hogy a Moszkvától történő elhatárolódása aligha “tenne jót”. Az orosz fővárosba is elutazott, hogy személyesen találkozzon Putyinnal, nem sokkal azután, hogy Oroszország megkezdte katonai hadjáratát Ukrajnában.

Azóta Schröder többször kijelentette, hogy Moszkva tárgyalásos megoldást keres a konfliktusra, és kijelentette, hogy továbbra is keresni fogja “a lehetőséget, hogy beszéljen Putyin elnökkel”.

Álláspontja miatt ellentétbe került a szociáldemokrata párttal (SPD). Egyes tagjai az év elején sikertelenül követelték a kizárását, bár a volt kancellárt 2022-ben megfosztották parlamenti kiváltságaitól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó