2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Scholz: Putyin nem fenyegette meg Németországot

Olaf Scholz kancellár azt állította, hogy “konszenzus” született Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy Kijev nem fog nyugati fegyvereket, köztük német Leopard harckocsikat használni orosz terület elleni támadásokhoz. A Nyugat azonban a Krímet és négy másik új orosz régiót továbbra is Ukrajna részének tekinti.

Scholz kancellár a Bild am Sonntag című lapnak szombat este adott interjújában ismét Moszkvát tette felelőssé mindenért, azzal érvelve, hogy Oroszország “provokálatlan agressziója” indokolja a kollektív nyugati katonai beavatkozást az “európai béke rendjének” védelmében.

“Szövetségeseinkkel együtt harckocsikat adunk Ukrajnának, hogy meg tudják védeni magukat” – érvelt Scholz. Hozzátette, hogy Berlin “gondosan mérlegel minden fegyverszállítmányt, szorosan egyeztetve… mindenekelőtt Amerikával”.

Scholz a múlt hónapban 14 Leopard 2A6 harckocsit ígért Ukrajnának a Bundeswehr saját készleteiből, miután az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy valamikor az év folyamán néhány saját M1 Abrams harckocsit küld. Az interjúban a német vezető “homályos történelmi összehasonlításként” utasította el az aggodalmakat, hogy országa fegyvereit ismét orosz katonák ellen használják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a sztálingrádi csatában aratott győzelem 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta, hogy

“hihetetlen, de igaz – ismét német Leopard tankok fenyegetnek bennünket, amelyeknek a törzsén kereszt van. És ismét megpróbálnak harcolni Oroszország ellen Ukrajnában Hitler követőinek, a banderistáknak a segítségével”.

“Azok, akik Oroszországot a csatatéren akarják legyőzni, láthatóan nem veszik észre, hogy egy modern háború Oroszországgal teljesen más lenne számukra” – tette hozzá, és olyan választ ígért, amely túlmutat a páncélozott járműveken.

“Nem, Putyin nem fenyegetett meg engem vagy Németországot” – mondta Scholz az orosz vezetővel folytatott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban, amikor a riporter felhozta Boris Johnson volt brit miniszterelnök legutóbbi állításait. A Kreml kijelentette, hogy Johnson vagy szándékosan hazudott rakétafenyegetésről, vagy egyszerűen nem értette, miről beszélt Putyin.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamiféle megállapodás Zelenszkij elnökkel arról, hogy a nyugati fegyvereket csak ukrán területen fogják bevetni, Scholz azt mondta, hogy “konszenzus” van. Arra nem tért ki, hogy van-e konszenzus abban, hogy mely területek számítanak ukránnak.

Az Egyesült Államok állítólag katonai segélyt is nyújtott Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy azt nem használják oroszországi célpontok elleni támadásra. Amerikai tisztviselők azonban azt mondták, hogy ez a korlátozás nem vonatkozik a Krímre és más új orosz területekre, és többször kijelentették, hogy Kijev szabadon választhat célpontokat.

A Krím és Szevasztopol városa 2014-ben csatlakozott Oroszországhoz egy népszavazást követően. A Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Herszon és Zaporozsjei terület tavaly tette ugyanezt. Kijev elutasította a szerinte álnépszavazásokat.

Szerdán Putyin megbízta a hadsereget, hogy küszöböljön ki minden lehetőséget az Oroszország elleni ukrán csapásokra. Szergej Lavrov külügyminiszter egyértelművé tette, hogy ez azokra a területekre is vonatkozik, amelyeket Ukrajna még mindig a sajátjának tekint, és azt mondta, hogy Moszkva visszaszorítja az ukrán csapatokat olyan távolságba, ahol azok nem jelentenek fenyegetést, és hogy “minél nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek a kijevi rezsimnek szállított fegyverek, annál távolabbra kell majd vinni a csapatokat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó