2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Scholz hivatalában gondosan jegyzik a külügyminiszter hibát

Olaf Scholz német kancellár egyre elégedetlenebb az ország külügyminiszterével, Annalena Baerbockkal – jelentette vasárnap a Bild című lap egy, az ügyet ismerő személyre hivatkozva.

A kancellári hivatalban gondosan megjegyzik Baerbock hibáit” – idéztek egy kormányzati bennfentest.

A legutóbbi törés állítólag akkor történt, amikor a külügyminiszter a múlt héten az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén azt mondta, hogy “Oroszország ellen vívunk háborút, nem egymás ellen”.

Baerbock szavai ütköztek Berlin álláspontjával, amely szerint Németország – annak ellenére, hogy nehézfegyvereket szállít Kijevnek – nem részese a fegyveres konfliktusnak. Oroszországban elítélték megjegyzéseit, és az ellenzék Németországban is vakmerőnek és veszélyesnek minősítette azt.

“Ez egy háború Oroszország és Ukrajna között” – tisztázta Scholz szombaton.

“Ez nem változik attól, hogy Ukrajnának pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtunk, vagy fegyvereket szállítunk”.

A “háborús” megjegyzéstől eltekintve a Bild szerint Baerbock ebben a hónapban elhamarkodottan kijelentette a francia médiának adott interjújában, hogy Berlin nem fogja megakadályozni, hogy Lengyelország német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat küldjön Ukrajnának. A kancelláriát állítólag azért érte váratlanul a kijelentése, mert Scholz akkor még az Egyesült Államokkal és más európai országokkal tárgyalt a kényes kérdésről.

A jelentés szerint Baerbock azzal is felborzolta a kedélyeket, hogy “családi nyaralásra” hivatkozva nem repült Párizsba egy októberi találkozóra, és fenntartásokat fogalmazott meg Scholz tavalyi kínai útjának időzítésével kapcsolatban.

A múlt héten a német külügyminisztérium bocsánatot kért, amiért twitteren azt írta, hogy az akkor Afrikában utazó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter “nem azért jött, hogy leopárdokat lásson”. Az Afrikai Unió Bizottságának elnökének, Moussa Fakinak a szóvivője kifogásolta a tweetet, azzal vádolva Baerbock minisztériumát, hogy “gyarmati szólamokat” ismételget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó