2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva
Array

Sarkozy: elnökként soha nem folytatnék szankciós politikát Oroszország ellen

A Nyugatnak javítania kell a kapcsolatait Oroszországgal, ha azt akarja, hogy sikeresen rendeződjön a szíriai konfliktus – mondta a korábbi francia elnök Nikola Sarkozy.

Az ország vezető politikai és gazdasági újságíróinak tartott televíziós beszédében Sarkozy elmondta: Ha elnök lennék, soha nem folytatnék szankciós politikát Oroszországgal szemben.

“Először is azért, mert szükségünk van Oroszország segítségére, hogy megtaláljuk a megoldást a szíriai kirakósra. Egyesítenünk kell koalíciós tevékenységünket Szíriában és ehhez szükségünk van Oroszországra” – mondta a volt francia államfő.

Amikor Franciaország elnöke voltam, el kellet rendeznem a grúziai fegyveres konfliktus nagyon összetett problémáját. És elrendeztük oroszellenes szankciók nélkül, anélkül a helyzet nélkül, amikor a francia mezőgazdasági termelők tartós veszteségekkel küzdenek, napjainkban ez a veszteség már eléri az 1 milliárd eurót az export csökkenés következtében – mondta.

A Krím félsziget és Oroszország a 2014 éveleji ukrajnai puccsot követően újraegyesült, ezután az Egyesült Államok és számos szövetségese szankciókat vezetett be Moszkvával szemben. A büntetőintézkedések bevezetése  intenzívebbé vált miután a nyugati országok és Ukrajna azt állította, hogy Oroszország támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket, melynek célja Ukrajna destabilizálása.

Oroszország 2014 augusztusában ellenintézkedéseket vezetett be és egy évre megtiltotta a marha, sertés, baromfi, hal, sajt, gyümölcs, zöldség és tejtermékek behozatalát Ausztráliából, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Norvégiából.

Az orosz hatóságok többször cáfolták a Krím félsziget “bekebelezésére” irányuló vádakat, mivel a Krím önként egyesült újra Oroszországgal egy népszavazást követően.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó