2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Sarkozy: az ukrán NATO- és EU-tagság nem teremt békét, Moszkva provokációnak tekinti majd

Nicolas Sarkozy volt francia elnök arra figyelmeztetett, hogy az ukrán NATO- és EU-tagság “nem segíti elő a békét”, és Oroszország “provokációnak” tekinti majd.

A BFMTV francia hírcsatornának szerdán nyilatkozva Sarkozy úgy érvelt, hogy Kijevnek az az érdeke, hogy semleges maradjon a nyugati blokkokkal kapcsolatban. A volt államfő azt is hangsúlyozta, hogy a Moszkvával folytatott diplomácia továbbra is a legbölcsebb megoldás Ukrajna számára a jelenlegi konfliktus lezárására.

“Ukrajna bevonása a NATO-ba nem segítené elő a békét” – mondta Sarkozy, aki 2007 és 2012 között volt francia elnök.

A NATO vezetői a júliusi litvániai csúcstalálkozón kijelentették, hogy a blokk csak akkor hívja meg Ukrajnát a tagságra, “ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”. A NATO már korábban elutasította Kijev azon követelését, hogy 2022 szeptemberében “gyorsított eljárásban” teljes jogú taggá válhasson.

Moszkva gyakran kifejezte, hogy ellenzi a NATO keleti bővítését. Vlagyimir Putyin elnök a blokk ukrajnai szerepvállalását említette a legfontosabb okok között, amikor Moszkva tavaly katonai műveletet indított Ukrajna ellen.

Kijev az EU-tagságra is törekedett, és 2022-ben hivatalos tagjelölti státuszt kapott. Júniusban az unión belüli források azt mondták a Reutersnek, hogy Kijev jelenleg a teljes jogú tagsághoz szükséges hét feltételből csak kettőnek megfelel.

Ahelyett, hogy szorosabb kapcsolatokat kergetne a Nyugattal, Sarkozy a BFMTV-nek azt mondta, hogy Ukrajna és szövetségesei számára “két megoldás” áll rendelkezésre az ellenségeskedések befejezésére. Az első, szerinte, Oroszország “megsemmisítése” – mielőtt kifejtette volna, hogy ez nem reális, mert “nem fogjuk kiirtani a világ második atomhatalmát, különben a világ totális háborúba kerülhet”.

Sarkozy szerint a megvalósíthatóbb forgatókönyv a “diplomáciai tárgyalás”. A volt elnök kijelentette, hogy tapasztalatai világos képet adtak neki arról, hogy mit lehet elérni a tárgyalóasztalnál.

“Azt mondják nekem, hogy Putyin megváltozott, és hogy nem lehet vele tárgyalni” – mondta Sarkozy. “Azok, akik ezt mondják, általában azok, akik soha nem találkoztak vele”.

Sarkozy megismételte a BFMTV-nek azt az álláspontját, hogy Ukrajnának határozott semlegességet kell követnie az Oroszországgal és a Nyugattal való kapcsolataiban, és azzal érvelt:

“Ha a bika orra előtt lóbálod a muletát, ne lepődj meg, ha az megtámad”.

Sarkozy a Le Figaro című francia kiadványnak adott múlt havi interjújában is hasonlóan érvelt, amelyben azt mondta, hogy Kijevnek mellőznie kellene a csatlakozást a NATO-hoz vagy az EU-hoz egy olyan “nemzetközi megállapodás javára, amely rendkívül erős biztonsági garanciákat nyújt számára, hogy megvédje minden kockázattal szemben”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó