2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Sarközy: az EU hagyjon fel az érzelmektől vezérelt Ukrajna-politikájával és kezdjen tárgyalni a békéről

Legfőbb ideje, hogy az EU felhagyjon az érzelmektől vezérelt ukrajnai politikájával, és a béke megteremtéséről kezdjen beszélni – javasolta Nicolas Sarkozy volt francia elnök.

A Le Journal du Dimanche című napilapnak adott szombati interjújában Sarkozy bírálta Brüsszelt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban való részvétele miatt, amely kiterjedt a Moszkva elleni átfogó szankciókra, a Kijevnek történő fegyverszállításokra és a válság katonai megoldására való felhívásokra.

“Az Európai Bizottság elsősorban adminisztratív szerv. Ráadásul még mindig nem értem, hogy az európai szerződések melyik cikkelye alapján igazolja [a testület elnöke, Ursula] von der Leyen a hatáskörét a fegyverbeszerzések és a külpolitika terén” – mondta.

“Az európaiak most csak azt hallják, hogy egyre több milliárd eurót költenek fegyverek vásárlására. Több fegyver, több haláleset, több háború” – tette hozzá a 67 éves politikus.

Az EU politikáját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban “elszámoltatás, túlzásokba esés, düh, felszínes reakciók” vezérlik, és emiatt “egy vulkán peremén táncolunk” – mondta Sarközy, aki 2007 és 2012 között Franciaország elnöke volt.

Hozzátette: a blokk helyesen tette, hogy elítélte Oroszországot és szolidaritást vállalt Ukrajnával, de “higgadtságot” is kell tanúsítania, és azon kell dolgoznia, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalálódását.

“Legfőbb ideje, hogy komoly kezdeményezéseket tegyünk, hogy elkezdjünk beszélni a jövőről és a békéről”.

Sarközy bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, amiért a hónap elején aláírta azt a rendeletet, amely hivatalosan “lehetetlenné” tette, hogy tárgyalásokat folytasson orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Egy ilyen álláspont felért azzal, hogy “rendszerváltást követel Moszkvában” – mutatott rá a veterán politikus.

“Ezt veszélyes ugrásnak tartom az ismeretlenbe, bár érthető, hogy az ukrán elnöknek nehéz Putyinnal tárgyalnia” – mondta.

Moszkva, amely az elmúlt hónapokban többször is tárgyalóasztalhoz hívta Kijevet, azzal vádolta az ukrán felet, hogy aláássa a válság békés rendezésének minden lehetőségét. Emellett többször elítélte az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és néhány más ország által Zelenszkij kormányának küldött fegyverszállításokat is, azzal érvelve, hogy ezek nem változtatnak a konfliktus kimenetelén, de meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Zelenszkij korábban meghatározta azokat az egyetlen kizárólagos feltételeket, amelyek mellett lehetségesek lennének a tárgyalások Oroszországgal: “Visszaadhatják a területünket, ha tárgyalásokat akarnak. Vissza kell vonulniuk a területünkről, és meg kell hagyniuk a földünket az 1991-ben nemzetközileg elismert határokon belül. És akkor majd megmondjuk, hogy milyen formában és kivel vagyunk hajlandóak tárgyalni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...