2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Sajtóhír: Oroszország megkezdte ukrán követségeinek evakuálását

A New York Times hétfőn azt közölte, hogy 18 fő, elsősorban orosz diplomaták és azok családtagjaik már január 5-én elhagyták Ukrajnát. Az ezt követő két hétben állítólag további 30 ember távozott Kijevből, és állítólag két további orosz konzulátus (Harkov és Ogyessza) diplomatáit is felszólították, hogy készüljenek fel az ország elhagyására.

A hírekre reagálva az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy “a kijevi orosz nagykövetség normálisan működik”, de nem cáfolták a létszámcsökkentést.

A New York Times szerint mind az Egyesült Államok, mind Ukrajna tisztviselői megerősítették, hogy az orosz diplomaták távoztak.

Az evakuálásokról szóló hírek akkor érkeztek, amikor Moszkvát a nyugati országok azzal vádolják, hogy csapatokat vonultat fel az ukrán határon, állítólag azzal a szándékkal, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban megszállja az országot. A Kreml többször is tagadta, hogy támadást tervezne, és közölték, hogy a NATO az “orosz agresszió” kísértetére hivatkozik ürügyként, hogy több katonai eszközt telepítsen a térségbe.

A múlt héten az amerikai CNN azt állította, hogy a városi hadviselésben és a robbanóanyagok használatában kiképzett “ügynök csoportot” küldtek, hogy “szabotázsakciókat hajtsanak végre Oroszország proxy erői ellen”, hogy ürügyet teremtsenek az ukrajnai katonai beavatkozásra.

Ez a névtelen forrásokra hivatkozó történet megismételte az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek egy korábbi nyilatkozatát, aki azt állította, hogy az amerikai hírszerzésnek oka van feltételezni, hogy Moszkva olyan forgatókönyvet tervez, amellyel indokolhatja az ukrajnai katonai beavatkozást.

“Oroszország megteremti az alapokat ahhoz, hogy lehetősége legyen ürügyet találni egy invázióhoz, többek között szabotázstevékenységek és információs műveletek révén, azzal vádolva Ukrajnát, hogy közelgő támadást készít elő a kelet-ukrajnai oroszok ellen” – mondta Sullivan.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó