2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Roszkoszmosz: a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája vezetett a Progressz kudarcához

A Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának hibája okozta a Progressz teherűrhajó kudarcát – közölte kedden a Roszkoszmosz. Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal elnöke azt mondta, a harmadik fokozat oxidálószer-tartályában és üzemanyagtartályában szivárgás miatt csökkent le a nyomás, ezért vált le a hordozórakéta “a szabályostól eltérő módon” a teherűrhajóról. A rendellenesség a repülés 527. másodpercében következett be.

Komarov hozzátette, hogy a felbocsájtás kudarca további okainak kiderítéséhez mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség a gyártó cég üzemeiben is. Ebből a célból most munkacsoportot hoztak létre, amelynek a jövő péntekig be kell fejeznie a munkát.

A Szojuz-2.1a jelzésű hordozórakétát a Progressz nevű szamarai űrrakétaközpontban készítették. Vlagyimir Szolovjov, a balesetet szenvedett Progressz M-27M jelzésű teherűrhajót fejlesztő és gyártó Enyergija cég főkontsruktőr-helyettese és a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegének repülési vezetője bejelentette, hogy július végéig nem indítják útnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) újabb háromfős legénységét. Ez május 26-án indult volna. Az ISS-en tartózkodó űrhajósok közül pedig hárman június elejéig ott maradnak. Ők eredetileg csütörtökön tértek volna vissza. Az újabb, embert szállító űrhajó felbocsájtása előtt ismét teherűrhajót küldenek majd fel biztonsági okok miatt – közölték a Roszkoszmosz tájékoztatóján.

Az eredeti menetrend szerint augusztus 6-án indították volna a Progressz M-28M jelzésű teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra, ezt hozzák most előbbre. A szeptember elsejére tervezett emberes űrhajó felbocsájtásának elhalasztásáról nincs szó. Azzal az űrhajóval utazna a Nemzetközi Űrállomásra Sarah Brightman brit énekesnő, az újabb űrturista.

A Progressz orosz teherűrhajót április 27-én indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a start után nem sokkal irányíthatatlanná vált, nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, ezért fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán. Május 8-án a Progressz elégett a Föld légkörében. Alekszandr Ivanov, a Roszkoszmosz vezető-helyettese szerint a Progressz-szel történtek miatt “nem kell keresztet vetni” a bevált és megbízható Szojuz hordozórakétákra. A Progressz típusú teherűrhajókat 1978 óta használják.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...