2022, augusztus 12.
17.4 C
Budapest
19.3 C
Moszkva
Array

Rossz irányba tekert gázcsap: ki fizeti meg az ukrán gáz árát? – vélemény –

Oroszország megelégelte, hogy Lengyelországból folyamatos reverz-szállítást kap Ukrajna, lévén Ukrajnának Oroszország nem szállít a több mint 5 milliárd USD értékű hátralékos tartozása miatt, így a lengyelek túl akartak járni az oroszok eszén, szóval ők (is) áramoltatnak vissza földgázt Ukrajna irányába. Ma viszont a Lengyel Állami Olaj- és Gáz-konszern jelentette, hogy csökkent a z Oroszország felől érkező gázszállítás.

A Gazprom hétfőn 2O%-al kedden pedig már 24%-kal kevesebb gázt küldött Lengyelország irányába. A Gazprom hivatalos indoklásában az áll, hogy „az orosz gáztározók aktuális feltöltése miatt van átmeneti szállítás-csökkenés a mennyiségi volumenben”.

Érdekes, hogy a lengyelek komolyan azt hiszik, hogy tartósan hosszú ideig hülyének lehet nézni az oroszokat, s minden feltűnés nélkül reverz-módban visszapumpálhatnak Ukrajnába földgázt, ami nélkül mellesleg az ukrán termelőipar azonnal kidőlne.

Azonban, ma az Ukrtransgaz ukrán állami gázmonopólium már arról adott hírt, hogy a lengyelországi gázszállítás csökkenése miatt a reverz módban visszatolt földgáz-szállítás leállt. Augusztusban ilyen módon 122 millió köbmétert osztottak vissza a lengyelek, természetesen nyilván a lengyel adófizetők pénzén, lévén Ukrajna több, mint valószínű, ha nem fizetett Oroszországnak, akkor Lengyelország felé sem fog, csakúgy mint Szlovákia vagy Magyarország felé sem, majd a helyi fogyasztók fizetnek helyettük, az államok pedig megindokolják hogy “azért emelkedik a földgáz ára mert Ukrajnában válság van” – ami végülis igaz, csak azt hallgatják el diszkréten ,hogy a reverz szállításokat a saját honpolgáraik fizetik meg az ukránok helyett, de hát mindennek ára van.

A fentiekhez kapcsolódó adat, hogy június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat bejelentette, hogy leállította a földgáz szállítását Ukrajnának, lévén 5 milliárd USD feletti lejárt hátralékos tartozásuk van az ukránoknak Moszkva felé.

Ukrajna nemzetgazdasága és ipari termelése hamar összeomlana a gázimport nélkül, ezért okosan megszervezték, hogy máshonnan kapja az energiahordozót. Így jött a képbe Lengyelország, Magyarország és Szlovákia.

Két nappal később Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami energetikai cég elnök- vezérigazgatója kilátásba is helyezte, hogy “rosszul járhat az, aki orosz földgázt vásárol Ukrajnának történő továbbítással.”

És ez történik hétfőtől, persze csak olyan ízelítő gyanánt, bemutatkozó jelleggel.

Alekszej Miller előre jelezte: ha a Gazprom EU-s felvásárlói visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt ún. reverz – szállításban küldik vissza Ukrajnába, akkor lehetséges, hogy bizonyos gáz-korlátozásokat vezet be a társaság.

Kedden pedig a Financial Times nevű gazdasági napilap az EU magas rangú hivatalnokaira hivatkozván írt róla, hogy az Oroszországi Föderáció a gázexport csökkentésével cirógatta meg az Európai Uniót, annak érdekében, hogy az orosz földgáz Nyugat-Európán át történő szállítását Ukrajnába leállítassa. Ami hát valljuk be, nem is igazán etikus viselkedés az EU részéről.

Szlovákiából szeptember 2-án indult a reverz-szállítás a Vaján-Ungvár gázvezetéken Ukrajna irányába. A vezeték évente 10 milliárd köbméter földgázt szállítására képes az EU-ból Ukrajna irányába.

Kijev elmondása szerint Ukrajnába Lengyelországból 122 millió köbméter, Magyarországról pediglen 128 millió köbméter földgázhoz jutott hozzá augusztusban. Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon keresztül és áprilistól Lengyelországtól is vásárol vissza reverz gázt, persze ha Oroszországnak nem tudnak fizetni, akkor az említett államoknak sem, de a szállító államok honpolgárai igen, így a gázár áremelés borítékolható mindhárom érintett államban (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia)

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....