2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Románia használt F16-os harci repülőgépeket vásárol Norvégiától

Románia 32 darab használt F16-os harci repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést Norvégiával – közölte pénteken a román védelmi minisztérium.

A 388 millió euró értékű szerződést a román védelmi minisztérium képviselői írták alá a norvég kormányzati partnerekkel a Romtechnica vállalat székhelyén.

A megállapodás szerint a szerződés három évre szól, az első repülőgépek várhatóan 2023 végén érkeznek meg Romániába. Az F16-osokat a román hatóságok minimum tíz évig tervezik használni.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megállapodás két NATO-tagállam között jött létre, célja Románia védelmi kapacitásának erősítése, illetve a közös védekezéshez való román hozzájárulás növelése.

Románia eddig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont vásárolt Portugáliától, ezeket 2019-ben állítottak hadrendbe. Bukarestnek legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez.

Az F16-osok mellett Románia izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépeket is használ, de ezek elavultak. Márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása után a román védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, de május óta ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...