2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Románia bejelentette, hogy készen állnak lelőni az orosz drónokat

A román fegyveres erők készen állnak arra, hogy lelőjék az orosz pilóta nélküli légi járműveket (UAV) – közölte pénteken Gheorghița Vlad tábornok, a vezérkari főnök helyettese. Bukarest további erőket is telepít az ukrán határ közelében lévő Duna-deltába – mondta a svéd SVT 2 televíziónak.

“Úgy döntöttünk, hogy mintegy 600 katonát telepítünk a védelmi vonalunk megerősítésére Dobrudzsa északi részén” – mondta Vlad, utalva Románia keleti parti régiójára, amely északon Ukrajnával határos. Az Ukrajna és Románia közötti határ a Duna mentén húzódik.

A tábornok szerint további radarrendszereket is telepítettek a térségbe, és riadókészültségbe helyezték a helyi légvédelmet. Románia más NATO-tagállamokkal is “megbeszéléseket folytatott a lehetséges válaszlépésekről a Vlad által lehetségesnek nevezett orosz agresszióra”.

Arra a kérdésre, hogy Románia kész-e bevetni légvédelmi rendszereit az orosz UAV-k ellen, a tábornok azt válaszolta, hogy “készek minden katonai erőt bevetni a román terület védelmére”.

A pontos válaszlépés a fenyegetés szintjétől függ – tette hozzá.

A román védelmi minisztérium csütörtökön korlátozta a repüléseket Észak-Dobrudzsa felett és különösen az ukrán határ közelében. Bejelentette továbbá, hogy két bombabiztos óvóhelyet építenek a Plauru-Ceatalchioi térségben, amellyel szemben a Duna túloldalán már Izmail található, Ukrajna legnagyobb folyami kikötője a Duna-deltában.

A hét elején Bukarest azt állította, hogy egy feltételezett orosz drón darabját fedezték fel a térségben. “Ha bebizonyosodik, hogy a maradványok egy orosz drónhoz tartoznak, a helyzet teljesen elfogadhatatlan lenne, és Románia szuverenitásának és területi integritásának súlyos megsértését jelentené” – mondta akkor Klaus Iohannis államfő.

Kijev hétfőn azt állította, hogy egy orosz drón zuhant le Romániában egy Izmail elleni támadás során. A román védelmi minisztérium kezdetben határozottan tagadta ezt az állítást, majd meggondolta magát. Moszkva nem kommentálta az incidenst.

Oroszország júliusban kezdte célba venni Ogyessza és más ukrán fekete-tengeri városok kikötői infrastruktúráját, miután Kijev tengeri drónokkal támadást intézett a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő híd ellen. A támadás két civil halálát okozta, egy kiskorú pedig megsérült.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó