2023, március 28.
3.5 C
Budapest
6 C
Moszkva

„Rólunk elfeledkeztek”. Kijevben felháborodtak azon, hogy nem hívták meg őket a NATO-csúcstalálkozóra

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminisztert lehangolta az a tény, hogy Ukrajna nem kapott meghívást a NATO június 14-én esedékes csúcstalálkozójára. Mint az „Interfax-Ukrajna” közli, csalódottságának a Helga Schmiddel, az EBESZ főtitkárával megtartott közös sajtókonferencián adott hangot – írja a NewsFront a Gazeta.ru portálra hivatkozva.

Aggodalmát a miniszter a Fekete-tenger térségében tapasztalható feszültséggel, illetve az Oroszország és az európai országok között kirobbant diplomáciai konfliktussal indokolta.

„Ha őszinte akarok lenni, számunkra teljességgel érthetetlen, hogy amikor Oroszország agresszív akciókat folytat Ukrajna ellen a Fekete-tengeri térségben, illetve a szövetség tagállamai ellen, akkor a NATO hogy hívhat össze zártkörű csúcstalálkozót. Az utóbbin a Csehországban folytatott nyomozás eredményeit értem. Számunkra felfoghatatlan: hogy’ nem lehet valami formátumot kigondolni arra, hogy ebben az évben Ukrajna részt vehessen ezen a csúcstalálkozón” – mondta Kuleba.

A miniszter közölte továbbá, hogy – legalábbis míg be nem üzemelik az „Északi Áramlat-2” vezetéket – Ukrajna folytatni fogja harcát a projekt ellen.

A „Klymenko Time” Telegram-csatorna szerzői ki is emelik az ország legfelsőbb vezetőinek azt a határozottságát és vakmerőségét, amivel nem haboznak kifogásaikat a világ vezetőinek a tudomására hozni.

„Egyáltalán, meg kell mondani: az ukrán fél az utóbbi időben, politikai nyilatkozatait tekintve, meglehetősen határozott. Itt van, például, Kuleba, aki egyenesen az EBESZ főtitkárával együtt tartott sajtótájékoztatón fogalmazta meg kifogását a NATO-val szemben. Előtte pedig Zelenszkij megmondta: ha be tudják fejezni az „Északi Áramlat-2” építését, az Biden személyes veresége lesz” – áll a kiadványban.

Korábban Vaszilij Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes kijelentette: mindaddig, amíg Ukrajna nem lehet a NATO tagja, az ország továbbra is „kénytelen lesz tűrni az Oroszország felől érkező fenyegetéseket.”

Ukrajnát nem hívták meg a NATO csúcstalálkozójára: Kijev kommentárja

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette: országának vezetése csalódottan vette tudomásul, hogy a NATO nem találta meg azt a formulát, aminek alapján Ukrajnát meg lehetett volna hívni a szövetség idei csúcstalálkozójára. Mint azt a „Novosztyi” tájékoztató ügynökség hírül adta, az ukrán külügyminiszter erről Kijevben, az EBESZ főtitkárával közösen tartott sajtókonferencián beszélt.

A miniszter szerint nehéz elképzelni 2021-nél alkalmasabb időpontot arra, hogy Kijevnek átadják a NATO Tagsági Akciótervét. (MAP)

„Hálásak vagyunk NATO-partnereinknek azért, amiért – a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón elfogadott határozatnak megfelelően – ismételten biztosítanak minket arról, hogy a szövetség kapui nyitva állnak. Ám azóta elmúlt 13 év, és egyetlen lépés sem történt e határozat végrehajtása érdekében” – tette hozzá Kuleba. Ennek során hangsúlyozta: Ukrajna számára fontos, hogy „a nyitott ajtók politikája ne váljon az ígéretekkel való etetés politikájává”.

Korábban Ukrajna felszólította a NATO-t, hogy fokozza Fekete-tengeri jelenlétét.

Ez év áprilisában Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök hangot adott annak a véleményének, miszerint „itt az ideje”, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba és az Európai Unióba. Megkérte továbbá Joe Biden amerikai elnököt: segítse Ukrajnát abban, hogy csatlakozhasson az észak-atlanti szövetséghez. (Nem olyan régen, Blinken amerikai külügyminiszter és helyettese, Victoria Nuland reccsent rá az ukránokra: hagyjanak most már föl azzal, hogy örökké a nyugatiak fülét rágják a NATO-csatlakozásukkal. Inkább csipkedjék magukat jobban a reformokkal.)

A NATO-országok vezetőinek csúcsértekezletére 2021. június 14-én kerül sor a szövetség brüsszeli főhadiszállásán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó