2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

„Rólunk elfeledkeztek”. Kijevben felháborodtak azon, hogy nem hívták meg őket a NATO-csúcstalálkozóra

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminisztert lehangolta az a tény, hogy Ukrajna nem kapott meghívást a NATO június 14-én esedékes csúcstalálkozójára. Mint az „Interfax-Ukrajna” közli, csalódottságának a Helga Schmiddel, az EBESZ főtitkárával megtartott közös sajtókonferencián adott hangot – írja a NewsFront a Gazeta.ru portálra hivatkozva.

Aggodalmát a miniszter a Fekete-tenger térségében tapasztalható feszültséggel, illetve az Oroszország és az európai országok között kirobbant diplomáciai konfliktussal indokolta.

„Ha őszinte akarok lenni, számunkra teljességgel érthetetlen, hogy amikor Oroszország agresszív akciókat folytat Ukrajna ellen a Fekete-tengeri térségben, illetve a szövetség tagállamai ellen, akkor a NATO hogy hívhat össze zártkörű csúcstalálkozót. Az utóbbin a Csehországban folytatott nyomozás eredményeit értem. Számunkra felfoghatatlan: hogy’ nem lehet valami formátumot kigondolni arra, hogy ebben az évben Ukrajna részt vehessen ezen a csúcstalálkozón” – mondta Kuleba.

A miniszter közölte továbbá, hogy – legalábbis míg be nem üzemelik az „Északi Áramlat-2” vezetéket – Ukrajna folytatni fogja harcát a projekt ellen.

A „Klymenko Time” Telegram-csatorna szerzői ki is emelik az ország legfelsőbb vezetőinek azt a határozottságát és vakmerőségét, amivel nem haboznak kifogásaikat a világ vezetőinek a tudomására hozni.

„Egyáltalán, meg kell mondani: az ukrán fél az utóbbi időben, politikai nyilatkozatait tekintve, meglehetősen határozott. Itt van, például, Kuleba, aki egyenesen az EBESZ főtitkárával együtt tartott sajtótájékoztatón fogalmazta meg kifogását a NATO-val szemben. Előtte pedig Zelenszkij megmondta: ha be tudják fejezni az „Északi Áramlat-2” építését, az Biden személyes veresége lesz” – áll a kiadványban.

Korábban Vaszilij Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes kijelentette: mindaddig, amíg Ukrajna nem lehet a NATO tagja, az ország továbbra is „kénytelen lesz tűrni az Oroszország felől érkező fenyegetéseket.”

Ukrajnát nem hívták meg a NATO csúcstalálkozójára: Kijev kommentárja

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette: országának vezetése csalódottan vette tudomásul, hogy a NATO nem találta meg azt a formulát, aminek alapján Ukrajnát meg lehetett volna hívni a szövetség idei csúcstalálkozójára. Mint azt a „Novosztyi” tájékoztató ügynökség hírül adta, az ukrán külügyminiszter erről Kijevben, az EBESZ főtitkárával közösen tartott sajtókonferencián beszélt.

A miniszter szerint nehéz elképzelni 2021-nél alkalmasabb időpontot arra, hogy Kijevnek átadják a NATO Tagsági Akciótervét. (MAP)

„Hálásak vagyunk NATO-partnereinknek azért, amiért – a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón elfogadott határozatnak megfelelően – ismételten biztosítanak minket arról, hogy a szövetség kapui nyitva állnak. Ám azóta elmúlt 13 év, és egyetlen lépés sem történt e határozat végrehajtása érdekében” – tette hozzá Kuleba. Ennek során hangsúlyozta: Ukrajna számára fontos, hogy „a nyitott ajtók politikája ne váljon az ígéretekkel való etetés politikájává”.

Korábban Ukrajna felszólította a NATO-t, hogy fokozza Fekete-tengeri jelenlétét.

Ez év áprilisában Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök hangot adott annak a véleményének, miszerint „itt az ideje”, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba és az Európai Unióba. Megkérte továbbá Joe Biden amerikai elnököt: segítse Ukrajnát abban, hogy csatlakozhasson az észak-atlanti szövetséghez. (Nem olyan régen, Blinken amerikai külügyminiszter és helyettese, Victoria Nuland reccsent rá az ukránokra: hagyjanak most már föl azzal, hogy örökké a nyugatiak fülét rágják a NATO-csatlakozásukkal. Inkább csipkedjék magukat jobban a reformokkal.)

A NATO-országok vezetőinek csúcsértekezletére 2021. június 14-én kerül sor a szövetség brüsszeli főhadiszállásán.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...