2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Rogozin: nem lesz több, a Mistralhoz hasonló üzlet

MistralOroszország nem köt több, a francia Mistral helikopter-hordozók megrendeléséhez hasonló üzletet – jelentette ki Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Kommerszant című orosz napilapnak. A politikus a befolyásos politikai-gazdasági lap pénteki számában megjelent interjúban közölte, hogy a jövőben Oroszország nem fog rendszeresen külföldi haditechnikai eszközöket vásárolni, hanem hazai gyártáshoz szerez be technológiákat. Az orosz haditengerészet 2011 nyarán rendelt négy Mistral-osztályú helikopter-hordozó dokkhajót. Kettőt Franciaországban, kettő pedig az oroszországi OSK hajógyárban készítenek el. Franciaország tavaly november végén kezdte meg az első megépítését. amelyet a tervek szerint 2014-ben adnak át. Időközben több orosz katonai szakértő is megkérdőjelezte a beszerzés helyességét. Szerintük sem pénzügyileg, sem katonailag nem éri meg a Mistral-osztály rendszeresítése. Dmitrij Rogozin a Kommerszant kérdésére cáfolta, hogy Oroszország kiszorulna a külföldi fegyverpiacról, mert hadiipari termékei nem veszik fel a versenyt a többi korszerű fegyverzettel.

 

“Egyelőre nem szorítanak ki bennünket, inkább csak igyekeznek. Tartjuk a második helyünket. (..) Bár a versenytársak szándékosan ócsárolják termékeinket, mások szívesen vásárolják azokat” – mondta.

A Kommerszant Dmitrij Rogozint, mint az orosz államfő Dnyeszter-melléki különmegbízottját is kérdezte a héten Moldovában és a Dnyeszteren túli szakadár területen tett hivatalos látogatásáról.
A térséget jól ismerő politikus elmondta, hogy Chisinauban gyakorlatias partnerre talált Vlad Filat kormányfő személyében. “Vele lehet és kell is dolgoznunk” – mondta.

Szerinte az el nem ismert Dnyeszter menti köztársaság státusának rendezését el lehet halasztani úgymond jobb időkre. Amíg azonban Chisinauban a Romániával való egyesülésről lehet hallani, és román részről sorozatban provokálják Moldova államiságát, nem lehet gyors megoldásról beszélni.
Dmitrij Rogozin hangsúlyozta: Moszkva tiszteletben tartja a Moldovai Köztársaság területi egységét, de ezt az elvet maguknak a moldovaiaknak is be kell tartaniuk.

Az orosz elnöki különmegbízott spekulációnak nevezte, hogy Oroszország Iszkander rakétákat, illetve Voronyezs radarállomásokat telepítene az orosz többségi lakosságú Dnyeszteren túli területre. Az úgynevezett Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság 1992 óta de facto független Moldovától, de egyetlen ország sem ismerte el önálló államként.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....