2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Reznyikov: nagyjából készen állunk az ellentámadás megindítására

Az ukrán hadsereg nagyjából készen áll a sokat hangoztatott ellentámadás megindítására Oroszország ellen, de a támadásra vonatkozó parancsot a kijevi magas rangú tisztviselőktől várja – mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

“Amint meglesz Isten akarata, az időjárás és a parancsnokság döntése, meg fogjuk tenni” – jelentette ki a tisztségviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

Reznyikov az ukrán erők állapotáról és a nyugati támogatók által biztosított nehézfegyverek használatáról tájékoztatta a nyilvánosságot.

Ukrajnát “nagyon fejlett fegyverrendszerekkel látták el, különösen a páncélököl [páncélozott harcjárművek] tekintetében” – számolt be a miniszter, bár hozzátette, hogy még folyik a kiképzés a működtetésükre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten közölte, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjai a Kijevnek ígért fegyverek 98 százalékát szállították le, köztük 1550 páncélozott járművet és 230 harckocsit. Az amerikaiak európai parancsnokságának vezetője, Christopher Cavoli hasonlóan értékelt egy kongresszusi meghallgatáson hazájában.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója azonban vitatta ezeket az állításokat, és egy interjúban azt állította, hogy a NATO-tisztviselők által említett szállítási szint “túl magas”, és hogy országának több fegyverre van szüksége.

Reznyikov korábban óva intett a jövőbeli offenzívával kapcsolatos fokozott várakozásoktól, azzal érvelve, hogy Ukrajnában és külföldi támogatói körében túlságosan nagyok a remények.

Kijev elutasította a Moszkvával folytatott béketárgyalások gondolatát, és ígéretet tett arra, hogy addig folytatja a harcot, amíg vissza nem foglalja az összes területet, amelyet elvesztett. Vezető nyugati médiumok arra figyelmeztettek, hogy a várható előrenyomulás lehet Ukrajna utolsó esélye arra, hogy jelentős előnyöket érjen el, és hogy ennek elmaradása aláássa a jövőbeni katonai segítségre vonatkozó reményeit.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok vezette, Oroszország elleni proxy-háború részének tekinti, amelyet az ukrán csapatok széles körű nyugati támogatással folytatnak. A Kreml azzal vádolja Washingtont, hogy szándékosan “oroszellenes” országgá változtatta Ukrajnát, hogy ellenségeskedést provokáljon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó