2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Reznyikov: a légvédelem és az aknamezők miatt lassabb az ellentámadás, de nem aggódom

Kijev ellentámadása a halálos orosz aknamezők és a légvédelmi fegyverek hiánya miatt lassabb a tervezettől – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

“Ez a légvédelem kérdése. Az is kérdés, hogy nagyon hosszú harcvonalunk van” – mondta Reznyikov a CNN-nek adott, hétfőn megjelent interjúban. Az ukrán csapatok “nagy mennyiségű ellenséggel” állnak szemben – tette hozzá.

Reznyikov kifejtette, hogy nagyon nehéz áttörni a déli frontot átszelő hatalmas orosz aknamezőkön. Hozzátette azonban, hogy “nem aggódik” a helyzet miatt a terepen, mert “tévhit, hogy minden ellentámadásnak gyorsnak kell lennie”.

A miniszter megjegyzései azután hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij elnök elismerte, hogy a június elején indított ellentámadásos műveletek “a kívántnál lassabban haladnak”. A várva várt előrenyomulás nem hozott jelentős területszerzést, mivel az ukrán páncélos oszlopok súlyos veszteségeket szenvedtek a megerősített orosz állások megtámadása során.

Az ellentámadás első két hete alatt a Kijev által bevetett fegyverek akár 20 százaléka is megsérült vagy megsemmisült – írja a Washington Post amerikai és európai tisztviselőkre hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy legalább 15 német gyártmányú Leopard harckocsit és több mint 20, az Egyesült Államok által szállított Bradley gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg egyetlen nap alatt. Moszkva korábban arra figyelmeztetett, hogy a nyugati nehézfegyverek leszállítása nem változtat a konfliktus menetén.

Az orosz hadsereg a múlt héten kezdte meg a csapásokat a fekete-tengeri Odessza kikötőjében lévő célpontokra, válaszul a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő kulcsfontosságú híd elleni ukrán támadásra. A CNN arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem Odesszában “lényegesen alacsonyabb sikerarányt” mutatott, mint a Kijev környéki teljesítményük. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csak katonai célpontokat vesznek célba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó