2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Reuters: Oroszország növelte az olajtermékek Latin-Amerikába irányuló exportját

Moszkva a nyugati árkorlátozásokra és embargókra válaszul növelte az olajtermékek Latin-Amerikába irányuló szállítását – jelentette szerdán a Reuters piaci forrásokra és a Refinitiv Eikon pénzügyi elemző platform adataira hivatkozva.

A statisztikák szerint az oroszországi Primorszk balti kikötőben áprilisban megrakott két rakomány, mintegy 73 ezer tonna gázolajjal, a chilei Guayacan kikötőjébe tartott. A Refinitiv szerint január-áprilisban Oroszország mintegy 1,5 millió tonna gázolajat exportált latin-amerikai országokba, elsősorban Brazíliába.

Ez a szám jelentős emelkedést jelent a 2022 egészét tekintve a régióba szállított 211 000 tonnához képest.

Oroszország évtizedek óta a fő dízelszállítója Európának, ahol az országok most a belső kereslet kielégítésével küzdenek.

Az EU február 5-én életbe lépett, orosz olajtermékekre vonatkozó embargója azonban azt eredményezte, hogy az orosz gázolajat nemcsak Ázsiába, Afrikába és a Közel-Keletre, hanem egyre inkább Latin-Amerikába is átirányítják.

A Reuters szerint az orosz gázolaj egyre nagyobb piaci részesedést vesz el az Egyesült Államoktól, amely hagyományosan Brazília gázolajimportjának nagy részét adta.

Februárban a Hétek csoportja (G7), az EU és Ausztrália hordónként 100 dolláros árplafont állapított meg a nyersolajhoz képest felárral forgalmazott orosz olajtermékekre – elsősorban a dízelre -, és hordónként 45 dolláros árplafont az árengedménnyel forgalmazott termékekre, például a fűtőolajra. Válaszul Moszkva bejelentette, hogy leállítja a kőolaj és kőolajtermékek értékesítését az árplafonokat támogató országoknak, és március és december között napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelést is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó