2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Reuters: Németország felszólította Szerbiát, hogy válasszon az EU és Oroszország között

Szerbiának el kell döntenie, hogy Oroszországhoz vagy az EU-hoz csatlakozik-e – mondta egy német tisztviselő kedden a Reutersnek. Miközben Berlin figyelmeztette Belgrádot, hogy ne nézzen kelet felé, az ország kormánya továbbra is szkeptikus Brüsszellel és a Nyugattal szemben.

“A geopolitikai fejleményekre való tekintettel a döntés szükségessége egyre inkább előtérbe kerül” – mondta a meg nem nevezett német képviselő újságíróknak.

A tisztviselő konkrétan az ukrajnai konfliktusra utalt, amely miatt Szerbia elutasította az Oroszországgal szembeni szankciókat. Belgrád és Moszkva egyébként szeptemberben megállapodást írt alá a külpolitikai együttműködés bővítéséről.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előfeltétele a brüsszeli állásponthoz való igazodás a globális ügyekben. Szerbia 2009 óta tagjelölt. Amennyiben Aleksandar Vučić szerb elnök felrúgja a Moszkvával kötött megállapodást és az EU felé fordul, Németország felajánlja támogatását – árulta el a Reutersnek a képviselő.

“Ha úgy dönt, hogy a másik irányba megy, annak fordított következményei lesznek” – magyarázta a tisztviselő.

Öt balkáni ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia -, valamint a részben visszacsatolt Koszovó tartomány küldöttségei a hét végén találkoznak Berlinben.

Vučić a múlt hónapban kijelentette, hogy Németország és Franciaország felajánlotta, hogy “felgyorsítja” Szerbia útját az uniós tagság felé, ha elismeri Koszovó függetlenségét.

“Azt gondolják, hogy ezzel Európa egyik belső kérdését rendezik… [de] Szerbia nem fogadja el Koszovó ENSZ-tagságát, sem alkotmányos, sem más okokból” – hangsúlyozta az elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében.

“A kérdés nem az, hogy mi akarunk-e csatlakozni az EU-hoz, hanem az, hogy az EU akarja-e Szerbiát” – mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter októberben a Novosztyi hírportálnak.

“Úgy vélem, hogy az Oroszországgal való barátság a legfontosabb, és hogy nélküle Szerbia fizikai eltűnését kockáztatjuk” – tette hozzá a tisztségviselő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...