2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Reuters: az oroszbarát Szíriába tart az első ukrán gabonahajó

Az első gabonahajó, amely az export újraindításáról szóló, nemzetközi közvetítéssel létrejött megállapodás óta elhagyta Ukrajnát, a szíriai Tartusz kikötőjéhez közeledik, miután nem sikerült kirakodnia rakományát Libanonban – jelentette vasárnap a Reuters két hajózási forrásra hivatkozva.

Az Ukrajnából származó export hónapok óta szünetelt, miután Oroszország katonai műveletet indított a szomszédos országban.

A Sierra Leone lobogója alatt közlekedő Razoni nevű hajó augusztus 1-jén hagyta el az ukrajnai Odessza kikötőjét, 26 ezer tonna kukoricát szállítva. A MarineTraffic.com nyomkövető weboldal szerint a hajó a Földközi-tenger keleti részén, Ciprus és a szíriai partok között hajózik. A Razoni korábban csütörtökön a törökországi Mersinben kötött ki.

A rakományt eredetileg Libanonba szánták, de a vevő a hosszú késésből adódó minőségi aggályok miatt nem fogadta el. Az országban lévő ukrán nagykövetség hétfőn közölte, hogy a feladó más lehetőségeket keres a kukorica Libanonban vagy máshol történő kirakodására.

Az Ukrajnából érkező szállítmányok folytatásáról szóló megállapodás az ENSZ és Törökország közvetítésével jött létre a múlt hónap végén. Kijev korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy blokkolja kikötőit, míg Oroszország kitartott amellett, hogy a hajók az ukrán haditengerészet aknái miatt nem tudtak kihajózni.

Szíriát és Oroszországot a szovjet idők óta szoros kapcsolatok fűzik egymáshoz. Az ország Hmejmim légitámaszpontjáról orosz harci repülőgépek tevékenykednek az iszlamista terrorista csoportok elleni bevetések során, Tartusz pedig az orosz haditengerészet egyik szolgálati helye. Júniusban Szíria Oroszország után a második ország lett, amely elismerte az Ukrajnától 2014-ben elszakadt Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségét.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...