2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Reuters: az Európai Unió lazíthat az oroszellenes szankciókon

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás megmentése érdekében visszakapcsolja a szankciókkal sújtott orosz bankot a SWIFT globális pénzügyi hálózatba – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség.

A megbeszéléseket ismerő személyek szerint az unió újra csatlakoztathatná a Roszszelhozbank, az egyik legnagyobb orosz mezőgazdasági pénzintézet leányvállalatát, kifejezetten azért, hogy lehetővé tegye a gabona- és műtrágyatranzakciókat. A beszámolók szerint a tervet Moszkva az ENSZ közvetítésével folytatott tárgyalásokon javasolta.

A Roszszelhozbankot az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszország elleni nyugati szankciók közepette vágták el a SWIFT-től. A hitelező visszakapcsolása Moszkva feltételei között szerepelt az ukrán és orosz gabonaexportról szóló megállapodás – hivatalos nevén a fekete-tengeri gabonaegyezmény – meghosszabbításának. A megállapodást eredetileg az ENSZ és Törökország közvetítésével 2022 júliusában írták alá, de idén július 18-án lejár.

Moszkva a múlt héten közölte, hogy nem látja indokoltnak a megállapodás meghosszabbítását, mivel az nem érte el céljait, vagyis a gabona szegény országok felé történő szállítását, és az Oroszországgal szembeni kötelezettségeket sem teljesítették.

Források azt is elmondták a Reutersnek, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Moszkva a SWIFT-hez való részleges hozzáférésért cserébe egyezzen bele a gabonaegyezmény meghosszabbításába. Guterres állítólag azt javasolta, hogy Moszkva hosszabbítsa meg a megállapodást néhány hónappal, hogy Brüsszelnek legyen ideje a Rosselhozbank leányvállalatát a fizetési rendszerhez csatlakoztatni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó