2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Reuters: az EU már enyhítené az oroszellenes szankciókat

Az Európai Unió azt tervezi, hogy módosítja a Moszkvával szembeni szankcióit, hogy megkönnyítse az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelmet – jelentette kedden a Reuters.

A változtatások lehetővé teszik az uniós országok számára, hogy feloldják a vezető orosz bankok pénzeszközeinek befagyasztását, amire szükség lehet az élelmiszerek és műtrágyák globális kereskedelmében tapasztalható szűk keresztmetszetek enyhítéséhez – magyarázta a Reuters egy általa látott dokumentumtervezetre hivatkozva.

A dokumentum szerint a pénzeszközöket fel lehet szabadítani, “miután megállapítást nyert, hogy az ilyen pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások szükségesek a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, köztük búza és műtrágya vásárlásához, importjához vagy szállításához” – írta a hírügynökség.

A felülvizsgált szankciók segíteni fogják az orosz kikötőkből történő élelmiszerexport megkönnyítését is, amelyet a kereskedők annak ellenére nem szolgáltak ki, hogy az élelmiszerexport kifejezetten mentesült a szankciók alól – tette hozzá a Reuters egy tisztviselőt idézve.

A módosításokat várhatóan szerdán fogadják el, és a hírek szerint olyan orosz hitelezőket érintenek majd, mint a VTB, a Szovkombank, az Otkrityije FC Bank, a Promsvyazbank és mások.

Oroszország a világ legnagyobb műtrágya- és búzaexportőre. A Reuters szerint a változtatások az afrikai vezetők kritikái váltották ki, akik szerint a szankciók negatív hatással vannak a kritikus nyersanyagok kereskedelmére. Az Ukrajnában zajló konfliktus és az Oroszországgal szembeni széles körű korlátozások élelmiszer-ellátási hiányhoz, a gabona és műtrágyaárak emelkedéséhez vezettek, és globális élelmiszerválságtól való félelmet váltottak ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...