2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Republikánus képviselők egy csoportja bírálja Biden tankszállítását Ukrajnának

Több republikánus törvényhozó bírálta Joe Biden amerikai elnök kormányának azon döntését, hogy M1 Abrams harckocsikat küld Ukrajnának. A lépés egy olyan időszakban történik, amikor az Egyesült Államok belpolitikai problémákkal küzd, miközben maga a szállítás is számos kihívással néz szembe – állítják.

Troy Nehls, Paul Gosar, Eli Crane és Lauren Boebert képviselők pénteken közzétett levelükben válaszokat követeltek Biden elnöktől és Lloyd Austin védelmi minisztertől azzal a példátlan lépéssel kapcsolatban, hogy 31 darab M1 Abrams harckocsit küldenek Ukrajnának, hogy segítsék az Oroszország elleni harcban.

A törvényhozók azt mondták, hogy az amerikai nép nem azért választotta meg őket, hogy “folyamatosan a nehezen megkeresett pénzüket egy konfliktusra költésk a világ másik felén” anélkül, hogy megfelelően nyomon tudnák követni az Ukrajnának nyújtott katonai segítség felhasználását.

Továbbá úgy érveltek, hogy “szégyenletes, hogy az amerikai adófizetők továbbra is támogatják a folyamatban lévő ukrajnai konfliktust”, miközben a Fehér Ház “szemet huny” a belbiztonság kérdése felett, különösen a déli határon történő illegális határátlépések rekordmagas száma felett.

A nehézpáncélosok leszállítása minden bizonnyal logisztikai kihívásokkal fog szembenézni, mondták, megjegyezve, hogy az Abrams harckocsikat csak több hónap múlva tudják leszállítani, az ukrán katonáknak pedig hosszadalmas kiképzésen kell majd részt venniük, hogy megtanulják kezelni azokat.

A levélben azt is megjegyezték, hogy Ukrajna a múltban az illegális fegyverkereskedelem melegágya volt.

“Milyen intézkedéseket tesznek annak biztosítására, hogy katonai felszereléseink ne kerüljenek bűnözői hálózatok, terroristák kezébe, vagy ne adják el őket haszonszerzés céljából?” – kérdezték a törvényhozók Biden-t és Austin-t.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy a Pentagon hogyan szándékozik nyomon követni a fegyvereket, és hogyan fog a kormányzat elszámolni az amerikai katonai támogatás keretében biztosított fegyverek megsemmisítésével és az amerikai adófizetők számára történő visszatérítésével.

Novemberben a kongresszus republikánus képviselői az Ukrajnának nyújtott segélyre előirányzott amerikai kormányzati források ellenőrzését követelték.

Egy hónappal később azonban a kezdeményezést a képviselőházban szűk körben elutasították, mivel a demokraták azzal érveltek, hogy az rossz jelzést küldene Kijevnek.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne szállítson fegyvereket Ukrajnának. Szerdán a Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov az Abrams szállításáról szóló döntést kommentálva megjegyezte, hogy ezek a páncélos “el fognak égni”, hasonlóan a nyugati támogatók által Kijevnek biztosított összes többi katonai járműhöz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó