2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Regionális választások kezdődtek Oroszországban

Három napig tartó helyhatósági választások kezdődtek meg pénteken Oroszország 41 régiójában.

A politikai erőpróba fő napja vasárnap lesz, ekkor újabb 42 régió kapcsolódik be a folyamatba a 85 közül. A választásokon több mint 9 ezer tisztségről voksolnak: 18 regionális kormányzói poszt, valamint 11 regionális parlament és 22 regionális fővárosi tanács mandátumainak sorsa dől el. Emellett négy körzetben tartanak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

A Központi Választási Bizottság szerdán közölte, hogy felkészült a voksolás lebonyolítására, és készülő provokációkra figyelmeztetett. Nagy figyelem kíséri a noviszibirszki és a tomszki városi képviselőtestület megválasztását, ahol Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői is rajthoz álltak.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken azt mondta, a Kremlnek nincsenek aggályai amiatt, hogy “az egyelőre meghatározatlan okok miatt” kialakult Navalnij-ügy hatással lehet a választások eredményére. Megismételte, hogy Moszkva még mindig nem kapta meg Berlintől az esettel kapcsolatban kért adatokat.

Oroszországban – a járványhelyzetre hivatkozva – először az alkotmánymódosító országos szavazást húzták szét többnaposra. Az alaptörvény megváltoztatásáról – amely egyebek között lenullázta Vlagyimir Putyin eddigi elnöki mandátumait, lehetővé téve számára, hogy még kétszer jelöltethesse magát – egy héten át, június 25. és július 1. között lehetett szavazni. A szavazatokat – ahogy akkor, most is – nemcsak a helyi kerületi választóhelyiségekben, de más, erre a célra kialakított és felszerelt helyeken is le lehet adni.

Ellenzéki pártok korábban aggályaiknak adtak hangot a választások elnyújtása miatt. Ez szerintük pótlólagos lehetőségeket biztosít az eredmények manipulálására, továbbá a káder- és pénzhiány miatt megnehezíti számukra a szavazás megfigyelését.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...