2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Rasmussen: a NATO nem akar katonai bázist létesíteni Oroszországban

NATOA NATO nem szándékozik katonai bázist létesíteni Oroszországban  – hangsúlyozta a NATO főtitkára a Ria Novosztyi hírügynökség hétfői videokonferenciáján. A Moszkva és Brüsszel között zajló beszélgetésen Anders Fogh Rasmussen cáfolta, hogy katonai kontingenseket terveznének szállítani Afganisztánba Oroszország területén keresztül. Maga rangú orosz kormányzati tisztviselők az utóbbi napokban sorra cáfolták azokat az értesüléseket, amelyek szerint katonai bázis készül a NATO számára a Volga partján fekvő Uljanovszkban. Mint elmondták: nem katonai célú teheráru átrakodására alkalmas tranzitközpontról tárgyalnak, amely az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő igényeit szolgálná ki. A videokonferencián a NATO főtitkára azt is elmondta, hogy a májusi chicagói NATO-csúcsértekezletet követően folytatják az eszmecserét Oroszországgal az európai rakétavédelemről. “Szoros együttműködésre van szükség, hogy semmilyen félreértés se maradjon” – jelentette ki Rasmussen. Azt is elmondta, hogy Chicagóban bejelentik a rakétapajzs-fejlesztés egyik részszakaszának lezárását.
Az észak-atlanti szervezet vezetője megerősítette, hogy nem látszik valószínűnek Oroszország részvétele a chicagói csúcsértekezleten, mégpedig Putyin elnök feszített programja miatt. Rasmussen a múlt kedden közölte, hogy a megválasztott orosz államfővel annak május 7-re tervezett beiktatását követően találkozik.
A szíriai kérdésről nyilatkozva kijelentette, hogy a  NATO-nak nincs szándéka katonailag beavatkozni Szíriában.     
Anders Fogh Rasmussen üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsának valamennyi tagállama, így Oroszország is támogatta Kofi Annannak, a világszervezet és az Arab Liga közös különmegbízottjának szíriai küldetését.
A volt ENSZ főtitkár vasárnap folytatott megbeszéléseket Moszkvában Dmitrij Medvegyev leköszönő államfővel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel.
Medvegyev kijelentette: lehet, hogy Szíria számára Kofi Annan küldetése jelenti az utolsó esélyt a véres polgárháború elkerülésére.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...