2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Putyin-Zelenszkij-tárgyalások, gabonaexport: ezekről beszélt Lavrov Ankarában

A miniszter szerint Moszkva kész Kijevvel tárgyalni az ukrán gabona exportjáról az ENSZ közvetítésével, de ennek a kérdésnek a megoldása csak Ukrajnától függ. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij – aki előző nap megismételte találkozási készségét – találkozója csak a tárgyalási folyamat egészének újraindítása után lehetséges – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

Ukrán gabonaexport

Ankara úgy véli, hogy az ukrán kikötőkből történő gabonaexport mechanizmusát Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ hozhatja létre – mutatott rá Cavusoglu.

Lavrov szerint Moszkva készen áll Ankarával a koordinációra az ukrán kikötőkből induló hajók biztonságának szavatolása érdekében, az egyetlen probléma Kijev álláspontja, amely eddig elutasította a felségvizeinek aknamentesítését:

“Mégis, ha most, ahogy török barátaink mondják, az ukrán fél kész átjárást biztosítani <…>, akkor reméljük, hogy a probléma megoldódik. <…> Ha a kijevi rezsim készen áll, mi örömmel fogunk együttműködni”.

Lavrov elmondta, hogy Oroszország készen áll egy ENSZ-közvetítésű találkozóra Ukrajnával, azonban annak részvétele “csak szimbolikus lenne <…>”, a probléma megoldásához elég, ha az ukránok “hagyják, hogy a hajók elhagyják a kikötőiket”.

Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gabonaexport kérdésének, amelyet a Nyugat és Kijev “globális katasztrófaként” próbál beállítani, semmi köze a világ élelmiszerválságához:

” <…> A szóban forgó gabona aránya kevesebb, mint 1% a búza és más gabonafélék globális termeléséből”.

Az ukrán kikötők biztonsága

“Garantáljuk <…>, hogy amikor és amennyiben Ukrajna beleegyezik abba, hogy aknamentesíti a partjait és engedi, hogy a hajók elhagyják a kikötőit, nem fogjuk kihasználni a helyzetet arra, hogy különleges katonai műveletünket előremozdítsuk. Ezek [Vlagyimir Putyin] elnök úr garanciái, és készek vagyunk ezeket így vagy úgy hivatalossá tenni” – mondta Lavrov.

Putyin-Zelenszkij találkozó

Lavrov hangsúlyozta, hogy a Putyin és Zelenszkij közötti találkozóra csak azután nyílik majd lehetőség, ha újraindul a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamat:

“Abból indulunk ki, hogy előbb a tárgyalócsoportok folytatják munkájukat”.

Lavrov komolytalannak minősítette az ukrán elnök hozzáállását a tárgyalásokhoz:

“Zelenszkij találkozni akar a találkozó kedvéért. Minden nap megváltoztatja a véleményét <…>”. A párbeszéd újraindítása Kijev álláspontjától függ, aki még nem adott választ a megállapodás-tervezetek április közepén bemutatott orosz változatára:

“A labda már majdnem két hónapja Ukrajna térfelén van”.

Cavusoglu szerint Ankara lehetőséget lát a tárgyalások újraindítására Moszkva és Kijev között, és kész megszervezni egy találkozót az orosz és az ukrán elnök között. A miniszter megjegyezte, hogy Törökország megérti Ukrajna elégedetlenségét amiatt, hogy Ankara nem hajlandó csatlakozni az oroszellenes szankciókhoz, de “kezdettől fogva arra törekszik, hogy kiegyensúlyozott álláspontot tartson fenn, és ne próbáljon egyik félnek sem megfelelni”.

Szíria

Moszkva továbbra is együttműködik Ankarával “a szíriai rendezés ügyében”, és megérti  aggodalmukat a török határokon a “külső erők”, köztük a Szíriában illegálisan jelen lévő amerikai egységek által a török határon létrehozott fenyegetések miatt – mondta Lavrov.

Megismételte Oroszország elkötelezettségét a Törökországgal kötött megállapodások mellett: azok lassan valósulnak meg, de a felek teljes mértékben osztják a kitűzött célokat.

Cavusoglu felszólított az asztanai formátumú munka folytatására, amelyben Oroszország és Törökország mellett Irán is részt vesz, és hangsúlyozta a Nyugat hibáját, amiért támogatja “a terroristákat Észak-Szíriában”.

“Elvárjuk, hogy mind az Egyesült Államok, mind Oroszország hajtsa végre a megállapodásokat, hogy megtisztítsa ezeket a régiókat a terroristáktól”.

Moszkva és Ankara kapcsolatai

Az Oroszország és Törökország közötti kapcsolatok Lavrov szerint “érettek”. “A pragmatizmuson, a tiszteleten és egymás érdekeinek figyelembevételén alapulnak, [azokat] a jószomszédi elvek vezérlik”.

Az ukrán képviselők viselkedése

Az orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak és bunkónak nevezte az ukrán nagykövetek viselkedését több nyugati országban: “Néha engem is megvádolnak rossz szóhasználattal, de egy dolog rosszul megválasztani a szavakat, és egészen más dolog, hogy mit értenek alatta”.

Elmondta, hogy röviden megbeszélte ezt a kérdést Cavusogluval, és itt “egyetértés van közöttük, hogy mégiscsak jobb tisztességesen beszélni”.

Lavrovnak is meg kellett küzdenie a helytelen viselkedéssel közvetlenül a sajtótájékoztatón, amikor egy ukrán újságíró úgy döntött, hogy rendhagyó módon megkérdezi a minisztert, hogy “az Ukrajnában ellopott áruk közül a gabonán kívül mit sikerült már eladnia Oroszországnak”. “Mindig azon töri a fejét, hogy honnan lopjon el valamit? És azt hiszi, mindenki ezt csinálja?” – válaszolta a külügyminiszter.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó