2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Putyin videóüzenetben köszöntötte a palmürai koncert résztvevőit (videó)

A terrorizmus áldozatairól való megemlékezés gesztusa és a nemzetközi terrorizmus alól való felszabadulás jele az orosz muzsikusok koncertje az ókori szíriai romvárosban, Palmürában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a rendezvényhez Szocsiból intézett élő videóüzenetében. A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev által vezényelt koncertre több orosz televízió élőben kapcsolt, egy későbbi időpontban a teljes felvételt is sugározzák majd.

A Mariinszkij Színház főzeneigazgatója, a Londoni Szimfonikusok első karmestere oroszországi koncertsorozatát megszakítva szentpétervári színháza szimfonikus zenekarával utazott Szíriába. A római kori amfiteátrumban csütörtök délután tartott egyórás hangversenyen Johann Sebastian Bach, Rogyion Scsedrin és Szergej Prokofjev művei csendültek fel. A koncertet csak néhány órával a kezdete előtt jelentették be.

Hírügynökségi tudósítások szerint a mintegy 400 fős közönség soraiban orosz és szíriai katonák, újságírók, vallási méltóságok és környékbeli lakosok, köztük gyermekek voltak láthatók. A fellépés azért is szimbolikus erejű, mert az Iszlám Állam terrorszervezet tömeges kivégzéseket rendezett a palmürai amfiteátrumban, és azokról a világhálón propagandavideókat terjesztett.

Putyin köszönetet mondott a szervezőknek és az előadóművészeknek a bátorságért, amiért vállalták a fáradságot és a kockázatot a jelképértékű fellépéssel. Reményét fejezte ki, hogy Palmüra újjáéledésének nemcsak kulturális értéke lesz, hanem az a modern civilizációnak a nemzetközi terrorizmus alóli felszabadulását fogja jelképezni.

A szíriai kormány hadserege az orosz légierő támogatásával márciusban foglalta vissza az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárost az Iszlám Államtól. Valerij Gergijev a barbarizmus és az erőszak elleni tiltakozás szimbólumának nevezte a palmürai koncertet. A karmester Vlagyimir Putyin elnök támogatója, 2014-ben is mellé állt a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülésekor. 2008 augusztusában a dél-oszét parlament előtt vezényelte a Mariinszkij szimfonikusait, miután Oroszország legyőzte a civil lakosság ellen agresszíven fellépő Grúziát. 

A palmürai koncert megszervezésével Oroszország a jelek szerint azt kívánta mutatni a világnak, hogy beavatkozása békét és stabilitást biztosít Szíriának és segít megmenteni a világörökséghez tartozó Palmürát is. Palmüra tízhónapos megszállása alatt az Iszlám Állam számos történelmi emléket elpusztított.

A dzsihadisták két 2000 éves templomot, egy diadalívet és toronysírokat romboltak le. Szerencsére azonban az ókori város romjainak zöme érintetlen maradt. Az UNESCO szakértői bizottsága április végi gyorsjelentésében úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére az ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó