2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Putyin videóüzenetben köszöntötte a palmürai koncert résztvevőit (videó)

A terrorizmus áldozatairól való megemlékezés gesztusa és a nemzetközi terrorizmus alól való felszabadulás jele az orosz muzsikusok koncertje az ókori szíriai romvárosban, Palmürában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a rendezvényhez Szocsiból intézett élő videóüzenetében. A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev által vezényelt koncertre több orosz televízió élőben kapcsolt, egy későbbi időpontban a teljes felvételt is sugározzák majd.

A Mariinszkij Színház főzeneigazgatója, a Londoni Szimfonikusok első karmestere oroszországi koncertsorozatát megszakítva szentpétervári színháza szimfonikus zenekarával utazott Szíriába. A római kori amfiteátrumban csütörtök délután tartott egyórás hangversenyen Johann Sebastian Bach, Rogyion Scsedrin és Szergej Prokofjev művei csendültek fel. A koncertet csak néhány órával a kezdete előtt jelentették be.

Hírügynökségi tudósítások szerint a mintegy 400 fős közönség soraiban orosz és szíriai katonák, újságírók, vallási méltóságok és környékbeli lakosok, köztük gyermekek voltak láthatók. A fellépés azért is szimbolikus erejű, mert az Iszlám Állam terrorszervezet tömeges kivégzéseket rendezett a palmürai amfiteátrumban, és azokról a világhálón propagandavideókat terjesztett.

Putyin köszönetet mondott a szervezőknek és az előadóművészeknek a bátorságért, amiért vállalták a fáradságot és a kockázatot a jelképértékű fellépéssel. Reményét fejezte ki, hogy Palmüra újjáéledésének nemcsak kulturális értéke lesz, hanem az a modern civilizációnak a nemzetközi terrorizmus alóli felszabadulását fogja jelképezni.

A szíriai kormány hadserege az orosz légierő támogatásával márciusban foglalta vissza az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárost az Iszlám Államtól. Valerij Gergijev a barbarizmus és az erőszak elleni tiltakozás szimbólumának nevezte a palmürai koncertet. A karmester Vlagyimir Putyin elnök támogatója, 2014-ben is mellé állt a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülésekor. 2008 augusztusában a dél-oszét parlament előtt vezényelte a Mariinszkij szimfonikusait, miután Oroszország legyőzte a civil lakosság ellen agresszíven fellépő Grúziát. 

A palmürai koncert megszervezésével Oroszország a jelek szerint azt kívánta mutatni a világnak, hogy beavatkozása békét és stabilitást biztosít Szíriának és segít megmenteni a világörökséghez tartozó Palmürát is. Palmüra tízhónapos megszállása alatt az Iszlám Állam számos történelmi emléket elpusztított.

A dzsihadisták két 2000 éves templomot, egy diadalívet és toronysírokat romboltak le. Szerencsére azonban az ókori város romjainak zöme érintetlen maradt. Az UNESCO szakértői bizottsága április végi gyorsjelentésében úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére az ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....