2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Putyin üdvözölte az Oroszország és Afrika közötti növekvő partnerséget

Vlagyimir Putyin elnök üdvözölte az Oroszország és Afrika közötti növekvő partnerséget, és reményét fejezte ki, hogy a kontinenssel való együttműködés tovább erősödik.

Az Afrikai Unió csúcstalálkozóján elhangzott, a Kreml honlapján szombaton közzétett beszédében Putyin tekintélyes nemzetközi struktúraként méltatta az Afrikai Uniót, amely létfontosságú szerepet játszik a helyi konfliktusok rendezésében, a stabilitás biztosításában és az afrikai nemzetek közötti kapcsolatok erősítésében.

“Oroszország számára az afrikai államok mindig is fontos és megbízható partnerek voltak és maradnak. Egyesít bennünket az a vágy, hogy igazságos és többpólusú világrendet építsünk, amely a valódi egyenlőségen és a nemzetközi jog uralmán alapul, mentes a diszkrimináció, az erőszakos diktatúra és a szankciós nyomás minden formájától” – mondta az orosz vezető az Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában most zajló találkozón.

Putyin megismételte az afrikai vezetőknek szóló meghívását a második Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra, amelyet idén júliusban tartanak Szentpéterváron.

Az első ilyen fórum, amelyet 2019-ben Szocsiban tartottak, “jó feltételeket teremtett hagyományosan baráti kapcsolataink elmélyítéséhez, mind kétoldalú, mind többoldalú szinten” – mondta.

A szentpétervári eseménynek lehetővé kell tennie, hogy a felek új célokat tűzzék ki együttműködésük további bővítésében különböző területeken – tette hozzá az elnök.

“Várom a további konstruktív közös munkát országaink és népeink javára, az afrikai kontinens békés és virágzó fejlődésének biztosítása érdekében” – írta Putyin.

Oroszország és Afrika kapcsolatai az ukrajnai konfliktus idején szorosabbá váltak, mivel a kontinens számos nemzete ellenállt a Moszkvát elítélő és szankcionáló nyugati nyomásnak.

Szergej Lavrov külügyminiszter kevesebb mint egy év alatt két afrikai körutat tett: nyáron Egyiptomba, Etiópiába, Ugandába és a Kongói Köztársaságba látogatott, néhány hete pedig Dél-Afrikába, Angolába, Eszvatinibe és Eritreába utazott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó