2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Putyin: többféle választ adhatunk, ha az USA és a NATO elutasítja a biztonsági megállapodást

Oroszország a katonai szakértők tanácsai alapján különböző válaszlépések adhat, ha az Egyesült Államok és a NATO elutasítja igényét a biztonsági garanciákra – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a Rosszija 1 televízióban.

“[A válaszunk] nagyon különböző lehet” – mondta az elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című műsornak adott interjúban.

“Attól függ majd, hogy katonai szakértőink milyen javaslatokat tesznek nekem”.

Az elnök elmondta, hogy Oroszország arra fog törekedni, hogy a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalásokon pozitív eredményt érjen el.

Oroszország azért tette meg a javaslatokat az ügyben, hogy “a dokumentumokról szóló diplomáciai tárgyalásokon jogilag kötelező érvényű eredményt érjünk el” – mondta. “Erre fogunk törekedni” – tette hozzá.

Putyin december 23-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszkva jövőbeni lépéseit arra fogja alapozni, hogy Oroszország számára hosszú távon feltétlen biztonságot teremtsen, függetlenül attól, hogy miként alakulnak a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások az Egyesült Államokkal.

Mint mondta, Oroszország világossá tette, hogy nem fogja eltűrni a NATO további keleti terjeszkedését.

Az USA Oroszország küszöbére helyezte át rakétáit – mondta, és feltette a kérdést, hogy mit szólna az USA, ha Oroszország Mexikóba vagy Kanadába helyezné el rakétáit?

December 17-én az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozta az Egyesült Államoknak és a NATO-nak címzett, a biztonsági garanciákról szóló megállapodás-tervezeteket.

Ezeket december 15-én adták át az amerikai képviselőnek az orosz külügyminisztériumban tartott megbeszélésen.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy a katonai tömörülés a “nyitott ajtók politikáját” tartja fenn, ami azt jelenti, hogy Ukrajna és más országok szabadon csatlakozhatnak hozzá, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek.

Az Ukrajnát övező feszültségek ellenére Oroszország és a NATO kifejezte hajlandóságát a párbeszéd folytatására.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a felek azon dolgoznak, hogy összehívják a NATO-Oroszország Tanács ülését.

A Deutsche Presse-Agentur vasárnap arról számolt be, hogy Stoltenberg január 12-re akarja összehívni a tanácsot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...