2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin támogatásáról biztosította Nicolás Maduro venezuelai elnököt

Támogatásáról biztosította Venezuela “törvényes kormányát” Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor telefonon beszélt venezuelai hivatali partnerével, Nicolás Maduróval – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

“Oroszország elnöke támogatásáról biztosította Venezuela törvényes hatóságait a kívülről kiprovokált belpolitikai válság körülményei közepette. Aláhúzta, hogy a destruktív külső beavatkozás durván megsérti a nemzetközi jog alapvető normáit” – hangzott a közlemény.

Putyin szerint a megoldást “az alkotmányos tér keretei között kell keresni”, és a venezuelai társadalomban kialakult nézetkülönbségeket kizárólag békés párbeszéd útján lehet meghaladni.

Válaszában Maduro kifejtette a dél-amerikai országban az elmúlt napokban lezajlott események kockázatos alakulásával kapcsolatos értékelését és köszönetet mondott Putyinnak Oroszország “elvi álláspontjáért”.

A két vezető a Kreml szerint megerősítette, hogy különböző területeken kész a kétoldalú együttműködés folytatására.

A nap folyamán korábban Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő – ki nem mondottan “színes” forradalmakra utalva – azt írta Facebook-oldalán, hogy Venezuela újabb példa egy olyan kísérletre, hogy “a téren” alkotmányellenesen egy másik államfőt “válasszanak meg”. Úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai országban kvázi-államcsíny történt, amit egy sor ország vezetője “nagyon gyorsan” és “mintegy parancsszóra” támogatásáról biztosított. Megítélése szerint a történtek egyúttal a nemzetközi jogrend lebontásának folytatását is jelentik.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólított fel minden országot, hogy “kategorikusan vesse el” a külső fegyveres beavatkozás gondolatát.

Egyúttal a venezuelai belügyekbe való “rendkívül durva” beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.

Arra hívta fel a venezuelai ellenzéket, hogy hazája érdekeit tartsa szem előtt, és “ne váljon idegenek nagyon durva, bűnös játékának sakkfigurájává”.

Kijelentette, hogy Oroszország “más felelősségteljes országokkal együtt” kész hozzájárulni a nemzeti párbeszéd körülményeinek megteremtéséhez. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS