2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Putyin sportszervezetek létrehozását szorgalmazza a világ legnagyobb regionális szervezetének

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagjai sportszervezeteket hozhatnának létre a nemzetek közötti szorosabb kapcsolatok elősegítésére.

Putyin jelenleg az üzbegisztáni Szamarkandban vesz részt az SCO csúcstalálkozóján, ahol olyan vezetőkkel találkozott, mint Hszi Csin-ping kínai elnök.

“Úgy tűnik, hogy jó lehetőségek vannak a sportegyüttműködés fokozására azzal a kilátással, hogy az SCO égisze alatt nagy sporteseményeket rendezhetnénk” – idézte Putyint a TASZSZ orosz hírügynökség.

“Ennek érdekében elgondolkodhatnánk egy sportszervezetekből álló szövetség létrehozásán [az SCO-n belül]” – tette hozzá az orosz vezető.

Az ukrajnai konfliktus miatt az orosz sportolók továbbra is el vannak tiltva a jelentősebb versenyektől számos sportágban, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végén ajánlást intézett a nemzetközi szövetségekhez.

Ez ahhoz vezetett, hogy Oroszország alternatív hazai versenyeket szervez sportolói számára, de emellett a SCO, a BRICS és a FÁK országcsoportok partnereivel való fokozott együttműködésről is tárgyal.

Az SCO – ahol Putyin jelenleg vezetőtársaival találkozik – a Föld lakosságának közel felét tömöríti, és a világ legnagyobb regionális szervezete.

Jelenleg nyolc állandó tagja van: Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – Irán pedig nemrég írta alá a csatlakozását előkészítő dokumentumokat.

Az orosz sportminiszter, Oleg Maticin a hónap elején – miközben szorosabb kapcsolatokat hirdetett az SCO-val és más szervezetekkel – ragaszkodott ahhoz, hogy országa a jelenlegi tiltások ellenére továbbra is együttműködik a meglévő struktúrákkal, például a NOB-kal.

“Az Oroszországi Föderáció elnöke beszélt erről… Továbbra is együttműködünk a nemzetközi szervezetekkel” – mondta Maticin.

“Nincs szükségünk konfrontációra a meglévő struktúrákkal, nincs szükség arra, hogy valamiféle autonómiát deklaráljunk.

“Nem ez az első alkalom, hogy politikai nyomással szembesülünk, már korábban is foglalkoztunk ilyen helyzetekkel.

“A sportolóink érdekeit kell szem előtt tartanunk.”

Orosz tisztviselők, köztük Putyin elnök is, többször elítélték a sportolóikra kirótt tiltásokat, mivel azok diszkriminatívak és aláássák a sport politikai befolyástól való mentességének elvét.

A héten felvetődött, hogy a NOB megváltoztathatja az orosz részvétellel kapcsolatos álláspontját, és a tagok körében az orosz sportolók visszatérésének “útjáról” egyeztettek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...