2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Putyin részvétét fejezte ki Abe Shinzo családjának

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a pénteken egy fegyveres által meggyilkolt Abe Shinzó volt japán miniszterelnök édesanyjának és feleségének.

Putyin üzenetében Abét “kivételes államférfinak nevezte, aki … sokat tett hivatali ideje alatt az Oroszország és Japán közötti jószomszédi kapcsolatokért”.

Putyin azt mondta, hogy a japán politikussal való kapcsolatai során teljes mértékben nagyra értékelte személyes és szakmai kvalitásait.

“Ennek a csodálatos embernek a szép emléke örökre megmarad mindazok szívében, akik ismerték őt” – mondta.

Korábban az orosz külügyminisztérium “terrorcselekménynek” minősítette a lövöldözést, és a tettes felelősségre vonását követelte. Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Abét Japán igazi hazafinak nevezte.

Mindig harcolt hazája érdekeiért, és ezt inkább a tárgyalóasztalnál tette. Ezért alakított ki jó, konstruktív munkakapcsolatot” az orosz elnökkel – mondta Peszkov.

Abe-t egy választási gyűlésen ölték meg a nyugat-japán Nara városában. Életjelek nélkül szállították a kórházba, és nem sokkal később halottnak nyilvánították – közölték a mentősök.

Az elkövetőt a helyszínen elfogták, miután kétszer elsütötte a fegyverét. A rendőrség egy 41 éves, a városban élő férfit azonosított elkövetőként.

Abe 2006 és 2007 között, majd 2012 és 2020 között töltötte be a japán miniszterelnöki tisztséget, amivel az ország újkori történelmének leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője lett. Egészségügyi problémái miatt lemondott, de a kormányzó Liberális Demokrata Párt befolyásos alakja maradt.

Nyilvános megjelenése arra szolgált, hogy beszédet mondjon Nara prefektúra képviselője nevében, aki a közelgő parlamenti választásokon új mandátumra pályázik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...