2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Putyin részt vesz a G20-ak csúcstalálkozóján Balin

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy részt vesz a G20-ak novemberi csúcstalálkozóján Balin – közölte Joko Widodo indonéz államfő a Bloomberg hírügynökséggel.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin előző nap telefonon beszélt Widodóval az élelmezésbiztonságról. Kitértek a novemberben Indonéziában tartandó G20-csúcstalálkozó előkészületeire is.

“Putyin elnök azt mondta nekem, hogy el fog jönni” – mondta az indonéz vezető. Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz a csúcstalálkozón – mondta.

Jose Tavares, Indonézia oroszországi nagykövete a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Kijev nem kérte Jakartát, hogy a csúcstalálkozó alkalmával Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij találkozójának házigazdája legyen, amennyiben személyesen vesznek részt a találkozón. Megjegyezte azonban, hogy Indonézia kész ilyen megbeszéléseket szervezni.

Korábban Jurij Usakov elnöki tanácsadó azt mondta, hogy Oroszország G20-csúcstalálkozón való részvételének formájáról közvetlenül az utazás előtt döntenek.

A G20-ak vezetői csúcstalálkozóját november 15-16-án tartják Bali szigetén. Kezdetben több nyugati ország, különösen az Egyesült Államok és Kanada azt javasolta, hogy Oroszországot teljesen zárják ki a G20-akból, de a többi G20-állam nem értett egyet velük.

Az indonéz elnökség a legmagasabb szinten hangsúlyozza, hogy egyesíteni akarja a G20-akat, és meg akarja akadályozni a széthúzást, és a novemberi bali csúcstalálkozóra meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Nyugattal kötött kompromisszum értelmében Jakarta meghívta Ukrajnát, amely nem tagja a G20-aknak, hogy vendégként vegyen részt a G20-ak találkozóján.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...