2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Putyin: prioritás az Sz-400-as rendszerek leszállítása Törökországnak

Prioritásnak nevezte Moszkva és Ankara számára az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek török megvásárlásáról kötött szerződés végrehajtását Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmagasabb szintű kétoldalú együttműködési tanács hétfői moszkvai tanácskozásán.

“Komoly feladatok állnak országaink előtt a haditechnikai együttműködésünk megerősítése terén. Elsősorban a Törökországnak a Sz-400-as Triumf rakétarendszerek szállításáról szóló szerződés realizálásáról van szó” – hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök rámutatott, hogy a két ország haditechnikai együttműködésének más perspektivikus projektjei is vannak, mind a fegyvervásárlás, mind pedig korszerű eszközök közös kifejlesztése terén.

Erdogan a Putyinnal közösen megtartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy az Sz-400-asok beszerzésével kapcsolatban elkészült már az útiterv és minden törvényes formát öltött.

“És ezek után lehet valaki, aki fellép ez ellen és a szerződés felmondására szólít fel, figyelmen kívül hagyva a véleményünket? Ha már megállapodtunk és aláírtuk ezt a szerződést, akkor természetesen tovább haladunk előre. Ez szuverén jogunk, ez a mi döntésünk és senki sem követelheti tőlünk, hogy mondjunk le róla” – nyilatkozott a török vezető az orosz fegyverzet megvásárlásával kapcsolatos, visszalépést sürgető amerikai álláspontról.

Mike Pence amerikai alelnök szerdán Washingtonban azt hangoztatta, hogy Ankarának “választania kell”, hogy a NATO fontos tagja marad-e, avagy az orosz fegyvervásárlási terve miatt kockáztatja ezt a partneri viszonyt. Pence kijelentette, hogy Washington “nem marad tétlen”, ha egy NATO-tagország az ellenféltől vásárol fegyvereket.

Az Egyesült Államok korábban egyebek között azzal érvelt, hogy az Sz-400-as rendszer, amellett, hogy nem felel meg az észak-atlanti szövetség szabványainak, biztonsági fenyegetést is jelent. A Pentagon múlt héten közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ösök Ankarának való eladásáról megkötött egyezményt végrehajtását.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a NATO washingtoni jubileumi külügyminiszteri tanácskozásán, ugyancsak szerdán, leszögezte hogy Ankara nem lép vissza az orosz légelhárító rendszer megvásárlásától. A török vezetés egyebek között azzal érvel, hogy Moszkva kedvezőbb feltételekkel kínálja az Sz-400-asokat, mint Washington a Patriotokat.

A felek 2016 óta tárgyalnak a fegyverügyletről és Moszkva 2017 szeptemberében erősítette meg a kiszivárogtatást, hogy a szerződés megköttetett. Erdogan közölte, hogy Ankara az előleget is kifizette Moszkvának.

Az orosz elnök hétfőn az Erdogannal folytatott tárgyalásain arról is szólt, hogy Moszkva és Ankara “energikus erőfeszítéseket tesz” a szíriai rendezési folyamat felélénkítésére, beleértve az alkotmányozó bizottság felállításának előmozdítását. Mindkét államfő hangsúlyozta Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzését. Putyin megengedhetetlennek nevezte, hogy az arab országot befolyási övezetekre osszák fel.

Putyin az ENSZ BT határozatának megsértéseként értékelte a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitás Egyesült Államok általi elismerését.

Erdogan fő feladatnak nevezte azt elérni, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 100 milliárd dollárra nőjön a jelenlegi 26 milliárdról és támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy a kétoldalú elszámolásban térjenek át a nemzeti devizákra.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is megbízható gázszállítója marad Törökországnak, ami nem mondható el Ankara többi partnereiről, amelyek nem képesek teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Szavai szerint a Török Áramlat gázvezeték és az akkuyui atomerőmű az európai energiabiztonságot fogja erősíteni.

A közös sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a két ország 900 millió dolláros tartalékkal új befektetési alapot hozott létre, amely a remények szerint 5 milliárd dollárt mobilizálhat. Elhangzott, hogy a két ország a hivatásos gépjárművezetők esetében kölcsönösen vízummentességet szándékozik bevezetni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó