2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Putyin pártja az élen, előzetes eredmények

Vlagyimir PutyinVlagyimir Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget a vasárnapi parlamenti választásokon a felmérések és a hivatalos előzetes eredmények szerint és az abszolút többség elnyerésében sem lehet biztos. A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei 19 százalékának összesítése alapján a kormányzó Egységes Oroszország a szavazatok 45,82 százalékát szerezte meg. A második helyen a Kommunista Párt áll 20,70 százalékkal, a Liberális Demokrata párt 14,28, az Igazságos Oroszország 13,48 százalékkal juthat be a parlamentbe. Az Egységes Oroszország  2007-ben még 64.3 százalékot kapott. Az Oroszországi  Közvélemény-kutató Központnak (VCIOM)  a szavazóhelyiségből  távozó választók megkérdezésén alapuló  felmérése (exit poll) szerint az Egységes Oroszország vasárnap a voksok 48,5 százalékát kapta, a Kommunista Párt a második helyen végezve 19,8 százalékkal, az Igazságos Oroszország harmadikként 12,8 százalékkal, a Liberális Demokrata Párt negyedikként, a szavazatok 11,42 százalékával juthat be a parlamentbe.

A VCIOM munkatársainak a megkérdezettek 23,8 százaléka nem volt hajlandó válaszolni.
A Rosszija 1 televízió ismertette a FOM, Közvélemény Alapítványa felmérését is, amely szerint a kormányzópárt 46,8, a Kommunista Párt 21, az Igazságos Oroszország 14,10 és a Liberális Demokrata Párt 13,20 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson.
A Jabloko (Alma párt) szavazatainak aránya a felmérések szerint elmaradt a 7 százalékos parlamenti küszöbtől, így az öt évre választandó parlamentben sem lesz ennek az ellenzéki pártnak képviselője a dumában.
Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK)  adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 50,4 százaléka jelent meg, ami a 2007-es törvényhozási választásokhoz képest alacsonynak számít.
Borisz Grizlov, a kormányon lévő Egységes Oroszország párt vezető testülete, a Legfelsőbb Tanács elnöke kijelentette, hogy pártja győzött a választáson, amelynek törvényességét bizonyítja az ötven százalékot alig meghaladó részvételi arány.

Parlamenti választások percről-percre az Orosz Híreken!

06:00 Oroszország választ

10:13 Az Echo Moszkvi rádió oldalát hackertámadás érte a választások napján

12:09 A hatóságok lezárták a Vörös-teret

12:26 Dmitrij Medvegyev orosz elnök is leadta szavazatát (videó)

15:46 Nyugalomban zajlanak a választások Oroszországban

22:18 Medvegyev: az előzetes eredmények tükrözik a politikai erőviszonyokat az országban

22:59 A nemzetközi megfigyelők nem tapasztaltak jogsértéseket az orosz választásokon

23:32 Választások: 50% felett Putyin Egységes Oroszországa

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...