2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Putyin: Oroszországnak 2-3 éven belül a világ öt gazdaságilag legfejlettebb állama közé kell kerülnie

Vlagyimir PutyinOroszország világpolitikai pozíciójának megerősítése a kormány egyik elsődleges célja, elsősorban az Eurázsiai Unió keretein belül – jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdai parlamenti beszámolójában. A megválasztott orosz államfő, miniszterelnök a kormány elmúlt évi tevékenységéről adott számot a dumában, a parlament alsóházában. Az elsősorban belpolitikai és gazdasági kérdésekkel foglalkozó jelentést ismertetve a politikus kijelentette, hogy Oroszországnak 2-3 éven belül a világ öt gazdaságilag legfejlettebb állama közé kell kerülnie. Emellett a befektetői környezet javításában az országnak a világrangsor 120. helyéről a huszadikra kell feltornáznia magát. Mint az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá, Vlagyimir Putyin tavaly ilyenkor még 10 évben határozta meg a legfejlettebb országok közé kerülés időtartamát. A politikus hangoztatta, hogy Oroszországban szociális piacgazdaságot építenek. Felszólította a politikai erőket, hogy egyesítsék erőiket az ország fejlődése érdekében.

 

“Oroszország kiállta a parlamenti és az elnökválasztás nagyon feszült időszakának próbáját, de az érett demokrácia logikája azt diktálja, hogy miután a választásoknak vége, a sokkal fontosabb közös munkának kell következnie” – mondta Vlagyimir Putyin.

A leendő orosz államfő a képviselők kérdéseire válaszolva nem zárta ki, hogy negyedik államfői mandátumra is igényt tart majd. Putyint márciusban harmadszorra választották meg elnökké, s május 7-én iktatják be hivatalába.

Egy másik válasza miatt az ellenzéki Igazságos Oroszország képviselőcsoport tagjai elhagyták az üléstermet. Az Oroszországban fölöttébb ritka lépéssel az ellen tiltakoztak, hogy az asztraháni polgármester-választás eredményét vitató felvetésükre Putyin szerintük cinikus választ adott.

A kormányfő kifejtette: a bíróságnak kell döntenie az ügyben, de tudomása szerint az éhségsztrájkot folytató polgármester-jelölt nem fordult az igazságszolgáltatáshoz.

Vlagyimir Putyin később éles vitába keveredett a kommunista párt képviselőivel az állattenyésztés helyzetéről. Szinte kiabálva utasította rendre az ellenzéki párt politikusait, akik szerint a Szovjetunióban jól fejlődött az állattenyésztés, mára azonban tönkretették.  
Vlagyimir Putyin 2008 óta kormányfőként negyedszer számolt be a kabinet egyéves munkájáról.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...