2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Putyin: Oroszország szükség esetén rendvédelmi erőiből küld segítséget Belarusznak

Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy “szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

“Az orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni, és így tovább” – hangoztatta Putyin.

Azt mondta, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kérésére intézkedett így. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy erre most nincs szükség, és remélem, hogy nem is lesz. Ezért ezt a tartalékot nem használjuk” – mondta.

“Abból indulunk ki, hogy a Fehéroroszországban kialakult minden probléma békés úton fog megoldódni” – nyilatkozott Putyin.

“Abból indulunk ki, hogy e folyamat összes részvevőjének lesz elegendő józan esze ahhoz, hogy szélsőségek nélkül megtalálja a megoldást. Természetesen, ha az emberek kimennek az utcára, azzal számolni kell, hallgatni kell rájuk és reagálni kell” – tette hozzá.

Egyetértését fejezte ki a belarusz alkotmánybíróság határozatával kapcsolatban, amely törvénytelennek nevezete az alaptörvénnyel ellentétes szervek létrehozását.

Szavai szerint Oroszországnak szerződéses kötelezettségei vannak Fehéroroszország szuverenitásának védelmében. Putyin szerint Lukasenko kifejezte kívánságát, hogy szükség esetén kapjon orosz támogatást, amire ő közölte, hogy Moszkva maradéktalanul teljesíti kötelezettségeit.

Úgy vélekedett, hogy a fehérorosz biztonsági erők “meglehetősen visszafogottan” lépett fel. Kifogásolta, hogy a más országokban megmutatkozó rendőri erőszak ellen – például akkor, amikor egy fekete férfit (Jacob Blake-et a wisconsini Kenoshában) a saját autójában, a gyerekei szeme láttára hétszer hátba lőttek – senki sem tiltakozott.

“Nem arról van szó, hogy mi történik Fehéroroszországban, hanem arról, hogy valaki azt akarja, hogy ott valami más történjen. Befolyásolni akarják ezt a folyamatot, és más folyamatokat kierőszakolni, amelyek szerint az ő politikai érdekeiket szolgálják” – fogalmazott az orosz elnök.

Értékelése szerint Oroszország sokkal visszafogottabban és semlegesebben reagált a fehéroroszországi eseményekre, mint több európai ország és az Egyesült Államok.

A Minszk közelében őrizetbe vett 33 orosz állampolgárról azt mondta, “hitelt érdemlően ismeretessé vált”, hogy az ukrán és az amerikai titkosszolgálatok műveletében használták fel őket úgy, hogy mit sem sejtettek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...