2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Putyin: Oroszország számára elfogadható a jelenlegi olajár

Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hét hosszú ideje a legrosszabb volt a világgazdaság számára a COVID-19 koronavírus-fertőzés terjedésének következményei miatt, és hogy az üzleti tevékenység mutatói Kínában a 2008-as gazdasági válság szintje alá csökkentek. Törvényszerűnek nevezte, hogy a világ vezető gazdaságainak problémái közepette csökkent az olaj iráni kereslet, így a Brent hordónkénti ára az év eleji 70 dolláról az 50 dolláros szintre esett vissza.

A májusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónként 3,19 százalékos mínuszban, 50,08 dolláron zárta a kereskedést pénteken, de napi mélypontján 48,95 dolláron, 6,20 százalékos mínuszban forgott. Több mint két és fél éve, 2017 júliusa óta először esett az 50 dolláros küszöb alá a jegyzés.

“Nehéz ma prognózisokat készíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig tart majd a mostani tendencia, de minden esetre készen kell állni a legkülönbözőbb forgatókönyvekre. De szeretném aláhúzni, hogy az orosz költségvetés, az orosz gazdaság számára a folyó árfolyam elfogadható” – mondta Putyin.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Oroszország idei makrogazdasági politikájában a Brent 42,4 dolláros szintjével számoltak alapforgatókönyvként. Anton Sziluanov pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy tavasszal felül kell majd vizsgálni a költségvetés paramétereit, de a büdzsé kiadásai 30 dolláros olajár mellett is finanszírozhatóak.

Putyin a vasárnapi, a kormányzat és az orosz olajipar vezetőinek részvételével megtartott tanácskozáson kifejezte készségét a külföldi partnerekkel az OPEC+ csoport keretében való együttműködésre az olaj világpiacán.

Hozzátette, hogy Oroszország tartalékai – egyebek között a Nemzeti Népjóléti Alap – még a világgazdasági helyzet esetleges további romlása esetén is biztosítják a gazdaság stabilitásának megőrzését, valamint az összes költségvetési és szociális kötelezettség teljesítését. Közölte, hogy az orosz jegybank nemzetközi tartalékai elérik az 563 milliárd, a Nemzeti Népjóléti Alapéi pedig a 124 milliárd dollárt.

Putyin közölte, hogy Oroszország ellenőrzése alatt tartja a belföldi koronavírus-helyzetet, de további intézkedésekre van szükség a gazdaságra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi beszámolója szerint Oroszországban jelenleg három COVID-19-fertőzöttet tartanak számon, mindhárman a Diamond Princess üdülőhajó utasai voltak. Korábban két kínai beteg, akit két szibériai városban kezeltek, gyógyultan távozott.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...