2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Putyin: Oroszország sikeresen tesztelt egy “egyedülálló” interkontinentális ballisztikus rakétát

Sikeresen tesztkilövést hajtottak végre Oroszország legújabb, RSZ-28 Szarmat típusú interkontinentális ballisztikus rakétájával az ország északi részén lévő pleszecki űrrepülőtérről – jelentette szerdán az orosz hadsereg.

A rakéta átrepült az egész országon, és az oroszországi Távol-Keleten fekvő gyakorlópályán ért földet. “Az inert robbanófejek a Kamcsatka-félszigeten lévő Kura gyakorlótéren kijelölt területen értek földet” – közölte a hadsereg.

Az új “silóbázisú” stratégiai rakéta az R-36M/R-36M2 szovjet fejlesztésű rendszereket fogja leváltani. Elődjéhez képest a RSZ-28 több fegyverzetet szállíthat, valamint új típusú robbanófejekkel, köztük “hiperszonikus vitorlázóegységekkel” is felszerelhető – jegyezte meg a hadsereg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “nagy jelentőségű eseménynek” nevezte a kilövést az ország számára, és gratulált a hadseregnek a sikeres tesztindításhoz.

“Az új rendszer a legjobb taktikai és technikai jellemzőkkel rendelkezik, és képes áthatolni minden modern rakétavédelmi rendszeren. Nincs és hosszú ideig nem is lesz párja a világon” – mondta Putyin.

Ez a valóban egyedülálló fegyver erősíti fegyveres erőink potenciálját, megbízhatóan biztosítja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben, és elgondolkodtatja azokat, akik a féktelen agresszív retorika hevében próbálnak fenyegetni minket.

Az orosz hadsereg által a kilövésről közzétett felvételeken látható, amint a rakéta elhagyja a silót.

Az új rakéta állami tesztjei várhatóan még idén befejeződnek. Ezt követően leszállítják az első rakétákat az ország stratégiai erőinek és a Szarmat hivatalosan is szolgálatba áll.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...