2022, május 19.
25.3 C
Budapest
13.8 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: Oroszország sikeresen tesztelt egy “egyedülálló” interkontinentális ballisztikus rakétát

Sikeresen tesztkilövést hajtottak végre Oroszország legújabb, RSZ-28 Szarmat típusú interkontinentális ballisztikus rakétájával az ország északi részén lévő pleszecki űrrepülőtérről – jelentette szerdán az orosz hadsereg.

A rakéta átrepült az egész országon, és az oroszországi Távol-Keleten fekvő gyakorlópályán ért földet. “Az inert robbanófejek a Kamcsatka-félszigeten lévő Kura gyakorlótéren kijelölt területen értek földet” – közölte a hadsereg.

Az új “silóbázisú” stratégiai rakéta az R-36M/R-36M2 szovjet fejlesztésű rendszereket fogja leváltani. Elődjéhez képest a RSZ-28 több fegyverzetet szállíthat, valamint új típusú robbanófejekkel, köztük “hiperszonikus vitorlázóegységekkel” is felszerelhető – jegyezte meg a hadsereg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “nagy jelentőségű eseménynek” nevezte a kilövést az ország számára, és gratulált a hadseregnek a sikeres tesztindításhoz.

“Az új rendszer a legjobb taktikai és technikai jellemzőkkel rendelkezik, és képes áthatolni minden modern rakétavédelmi rendszeren. Nincs és hosszú ideig nem is lesz párja a világon” – mondta Putyin.

Ez a valóban egyedülálló fegyver erősíti fegyveres erőink potenciálját, megbízhatóan biztosítja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben, és elgondolkodtatja azokat, akik a féktelen agresszív retorika hevében próbálnak fenyegetni minket.

Az orosz hadsereg által a kilövésről közzétett felvételeken látható, amint a rakéta elhagyja a silót.

Az új rakéta állami tesztjei várhatóan még idén befejeződnek. Ezt követően leszállítják az első rakétákat az ország stratégiai erőinek és a Szarmat hivatalosan is szolgálatba áll.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS