2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Putyin: Oroszország kiléphet a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Oroszország azon gondolkodik, hogy kilép a gabonaegyezményből, különösen azért, mert a folyosót Ukrajna drónokkal végrehajtott támadásra használja – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“Most azon gondolkodunk, hogy kiszállunk ebből a gabonaegyezményből. Különösen azért, mert ezeket a folyosókat, ahová a hajók mennek, az ellenség folyamatosan drónok, tengeri drónok indítására használja” – mondta a katonai tudósítókkal tartott találkozón.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés, amelyet Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői 2022. július 22-én írtak alá, az ukrán gabona, élelmiszer és műtrágya exportját irányozza elő a Fekete-tengeren keresztül három kikötőből, köztük Ogyesszából.

A hajóforgalom koordinálásáért az isztambuli Közös Koordinációs Központ felel. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben rámutatott, hogy a Nyugat az ukrán gabona nagy részét saját magának exportálja, nem pedig a rászoruló afrikai országokba. Oroszország 2023. március 18-tól 60 nappal, május 18-ig meghosszabbította a megállapodást; Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy 120 nappal meghosszabbították.

A gabonakezdeményezés egy csomagmegállapodás része. A második rész, egy három évre szóló Oroszország-ENSZ memorandum, az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokkolásának feloldását, a Roszszelhozbank SWIFT-hez történő visszakapcsolását, a mezőgazdasági berendezések, alkatrészek és szervizek szállításának újraindítását, a Toljatti-Ogyessza ammóniavezeték működésének helyreállítását és számos más intézkedést irányoz elő. Mint Moszkvában megjegyezték, a csomagmegállapodásnak ezt a részét eddig nem hajtották végre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó