2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Hivatalos: Oroszország független államokként ismeri el a donyecki és luganszki népköztársaságot

Vlagyimir Putyin orosz elnök a belbiztonsági tanács hétfői ülését követően közölte, hogy még ma döntés születik a Donbassz két köztársaságának elismeréséről. A döntés megszületett: az Oroszországi Föderáció független államoknak ismeri el a Donyecki és Luganszki népköztársaságot – erősítette meg a Kreml.

Oroszország legmagasabb szintű biztonsági tisztviselői azt tanácsolták az elnöknek, hogy ismerje el a szakadár régiók függetlenségét.

Közölték, hogy nem látnak arra esélyt, hogy Kijev  végre fogja hajtani a minszki megállapodásokat, amely tartós békét garantálna a régióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte a külföld államok vezetőivel, hogy Moszkva hivatalosan is elismeri a Donyecki (DNR) és a Luganszki (LNR) Népköztársaságok szuverenitását, két olyan államét, amelyek 2014-ben de facto elszakadtak Ukrajnától.

A Kreml hétfőn kiadott közleményében elárulta, hogy Putyin értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt arról, hogy alá kívánja írni a Donbassz két szakadár régióját elismerő rendeletet.

A Donbassz két köztársasága még hétfőn reggel fordult az orosz elnökhöz azzal a kéréssel, hogy ismerje el őket független államokként.

A két népköztársaság még 2014-ben a kijevi Majdan eseményei után szakadt el Ukrajnától, amikor is az erőszakos utcai megmozdulások során leváltották a hivatalban lévő kormányt. Ez vezetett a háborúhoz a Donbasszban, ahol 2014 szeptemberében a minszki megállapodás vetett véget a harcoknak, de a megállapodás végrehajtása megszakadt.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29937″]

Így menekültek az ukrán agresszió elől Gorlovkából a civilek Oroszországba.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29924″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image