2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Putyin: Oroszország és Kína fontos stabilizáló szerepet játszik a nemzetközi ügyekben

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön, a Hszinhua kínai állami hírügynökség által közzétett, általa jegyzett cikkben úgy vélekedett, hogy Oroszország és Kína fontos stabilizáló szerepet játszik a globális ügyekben.

Az orosz elnök pénteken Pekingbe utazik, hogy részt vegyen a téli olimpiai játékok megnyitóján. Putyin a megnyitó előtt – 2019 óta először – folytat majd személyes megbeszélést Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A koronavírus-járvány miatt ugyanis 2019 óta csakis videókapcsolaton, illetve telefonon egyeztettek.

A Hszinhua által közölt, illetve a Kreml internetes oldalán is közzétett, terjedelmes írásban az orosz államfő a kínai-orosz kapcsolatokat jövőbe tekintő, stratégiai kapcsolatokként definiálta, és úgy vélekedett, hogy Moszkva és Peking segít méltányosabbá és befogadóbbá tenni a nemzetközi ügyeket.

Kritizálta továbbá a sportok “önös érdekből történt átpolitizálását”, burkoltan utalva ezzel a pekingi téli olimpiai játékok amerikai kezdeményezésű diplomáciai bojkottjára.

A China Media Group, kínai állami sajtókonglomerátum által szintén csütörtökön közzétett interjúban Putyin fenntarthatónak és értékesnek nevezte a kínai-orosz kapcsolatokat, amelyeket szerinte nem befolyásol a politikai környezet alakulása. Hangsúlyozta: a két ország kapcsolatai nem irányulnak egyetlen harmadik fél ellen sem.

Az orosz elnök sem a Hszinhua által közölt cikkben, sem a vele készült interjúban nem ejtett szót Ukrajnáról. Vang Ji kínai külügyminiszter egy héttel ezelőtt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélése során Oroszország “jogos aggályainak” orvoslását sürgette Ukrajna kapcsán.

Hszi és Putyin pénteken a 38. alkalommal találkozik 2013 óta. Az orosz elnök az egyeztetés várható témái között említette az “egyoldalú szankciók” kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására alkalmazható pénzügyi mechanizmusok kialakítását célzó terveket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...